La grădiniță economisim făcând decoruri, costume

0
costum serbare
Foto: Deliana Bâc
Deliana Bâc, Arad
Dragă revistă Practic-Idei,
Îți mulțumesc pentru premiul din nr. 10/2010 câştigat la concursul „Practic, nu am obiecte de aruncat”. De data aceasta, particip la un alt concurs, „Cum economisesc”, un concurs mai mult decât binevenit în condițiile actuale.
Una dintre moda­litățile folosite de noi pentru a economisi a fost reciclarea fierului vechi, cu ajutorul căruia am construit o terasă pe care ne-o doream, dar pentru care nu aveam banii necesari.
Aşa cum scriam şi cu alte ocazii, lucrez la grădiniță. Şi aici e nevoie de economie şi de multă inventivitate în acest sens. Spre exemplu, am reuşit să realizăm costumații de serbări foarte frumoase cu o investiție minimă. Nu toată lumea îşi permite în ziua de astăzi să închirieze astfel de costume. Cel  din fotografia de mai sus este realizat din fâşii de scai de nailon, panglică albă şi beteală. Puțină muncă, nimic foarte complicat, însă rezultatul poate fi uluitor. Nu pot să vă spun ce bine arată copiii îmbrăcați astfel în seara serbării, în preajma Crăciunului. E ceva strălucitor, feeric.
Şi pentru a rămâne tot la sărbătorile de iarnă, care de-abia au trecut, vă voi spune cum am reuşit să ne achiziționăm toboganul mult visat.
Când am pornit la colindat, nici nu ne-ar fi trecut prin minte că vom primi ceva mai mult decât nişte dulciuri. Copiii erau fericiți că mergem să colindăm şi că oamenii îi ascultau cu plăcere şi-i lăudau. Poate şi din această cauză Dumnezeu a vrut să-i răsplătească, astfel că una dintre gazdele colindate ne-a sponsorizat acest tobogan.
Deoarece folosim multe exerciții și jocuri pe hârtie, ne-am achiziționat un aparat multifuncțional, reducând costurile fişelor xeroxate. Ne confecționăm singuri decoruri pentru sălile de grupă, jocuri în funcție de temele studiate şi nevoi, folosim mult material din natură, iar asta nu doar pentru a economisi, ci și pentru că este biodegradabil.
„Nimic nu se pierde, totul se transformă” – iată o frază care se potriveşte foarte bine cu ceea ce se face în grădiniță. Din resturi de cartoane colorate care ne rămân după decupare, am tăiat mici bucăți de forme diferite pe care am trecut numele copiilor. Acestea le folosim la expunerea unor lucrări pe care nu se pot scrie direct numele, spre exemplu, o veveriță sau un fruct sau o minge modelate de copii. Le păstrez într-o cutie, dacă au deja scrise numele, în una mai lată (fiind mai uşor de găsit) sau dacă nu am scris numele sunt bune şi cutiile de la guma de mestecat sau de la bombonele.
Pentru a mai economisi, fiecare ajută cu ce poate: punerea unor etajere, repararea unor băncuțe, montarea unor măsuțe sau dulapuri, toate ar fi costat bani.
Vopseaua de culori diferite rămasă de la renovările pe care le-am făcut în vară acasă şi-a găsit întrebuințarea: va fi folosită la grădiniță pentru revopsirea treptelor toboganului. Părinți, cadre didactice sau copii, fiecare pune mâna pe ce este nevoie și ajută cum poate prin grădiniță. Colaborarea este una foarte bună şi este în beneficiul copilului.
Pentru lansarea revistei grădiniței noastre, am confecționat noi invitațiile, ieşind astfel şi mult mai ieftin, dar şi dându-le o notă de originalitate.
Am achiziționat cartoanele colorate, hârtie cerată, şnur argintiu. Pix cu gel argintiu aveam deja. Am stabilit modelul. Pe hârtia albă am scos la imprimantă chipul mascotei, Ciufulici, câte patru pe o coală, am tăiat şi la fel am procedat cu textul pe care însă l-am imprimat pe hârtie cerată. Am suprapus hârtia cerată, le-am perforat pe ambele, şi pe aceasta şi pe cea albă la un colț, legând cu şnurulețul argintiu.
Pentru  plic am făcut măsurători. Am lucrat întâi un şablon, după care am început să măsurăm, să pliem hârtia, să asamblăm. Se poate folosi banda dublu adezivă sau un lipici bun incolor. E foarte important să ştii exact pe unde trebuie să pliezi hârtia pentru ca produsul final să aibă aspectul estetic dorit. Am folosit pixul cu gel argintiu pentru a nota numele invitatului. Au fost foarte apreciate, cum sunt de asemenea şi felicitările pe care le confecționăm cu copiii cu ocazia sărbătorilor şi pe care le ducem apoi destinatarilor lor. Promit să revin cu modele de astfel de felicitări. Vă doresc multă sănătate şi cât mai multe idei practice !

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply