La goblen, încep mereu lucrul din stânga sus

3

Mariana Onica, loc. Peceiu, jud. Sălaj
Dragii mei,
Pe mine pasiunea pentru lucru de mână m-a ținut de multe ori cu capul sus. A fost ca o terapie atunci când aveam probleme sau îmi era greu în creșterea copiilor.
Îmi place mult să scriu la revistă, să-mi fac cunoscute ideile, să împărtășesc și altora din experiența mea, însă citesc și eu sfaturile și ideile din revistă ale corespondenților. Așa cum v-am mai spus cu alte ocazii, pasiunea mea pentru lucrul de mână a început încă de mică, mi-a plăcut să încerc orice metodă prin care din mâinile mele să poată rezulta un obiect frumos, de folos, bine lucrat, cât se poate de original și, dacă se poate, chiar unicat. Când terminam un lucru simțeam o sa­tisfacție nemăsurabilă care îmi recompensa toată truda și care mă îndemna să mai lucrez.

crosetat
Foto: Mariana Onica
Majoritatea lucrurilor tricotate sau croșetate de mine au fost pentru fetița mea, de fiecare dată s-a bucurat nespus de ele, așa că sper ca și ea să moștenească pasiunea pentru lucru manual. Pare a fi interesată, îi explic, îi arăt, dar nu este neapărat nevoie să folosească tehnicile mele, cel mai important este să își folosească mâinile, îndemânarea și imaginația pentru a crea lucruri frumoase. Realizarea și reușita unui articol tricotat sau croșetat depind în mare măsură de calitatea firelor alese. Astăzi există mai multe posibilități de a alege fire și modele de lucru, de a combina nu numai culorile, ci și ornamentele. I-am realizat fetiței mele în primăvară un costum din două culori și câteva modele.
Mai întâi am lucrat fusta, pe care am început-o din partea de sus, am făcut talia lată, modelul se observă foarte bine în fotografie, am lăsat trei găuri pentru nasturi, apoi am continuat lucrând în partea de jos. În primele trei rânduri am înmulțit după pre­ferință, apoi am continuat drept. Am făcut apoi mai multe flori pe care le-am prins între ele și le-am montat în partea de jos a fustei. I-am făcut fetiței mele și un bolero alb, pe care l-am mărginit cu niște colțuri mov. Pentru bolero am făcut un model puțin mai rar. Plăcerea de a crea, pentru mine, este atât de mare, încât merită orice sacrificii. Renunț la timpul liber în favoarea lucrului de mână, așa că încurajez și alte doamne să încerce câteva modele. Din curiozitate și din dorința de a face ceva nou, în urmă cu aproape doi ani de zile am început să cos goblen.
goblen
Foto: Mariana Onica
Pentru început am cusut câteva mai simple, gen motive florale cu mai puține culori, am ținut cont de sfaturile unei cunoștințe, însă am căutat și alte informații și am ajuns la concluzia că nu toată lumea folosește aceeași metodă. Pe cele mai simple goblenuri le-am cusut de pe diagramă color; aceasta este mai ușor de realizat, acum sunt profesionistă și lucrez de pe diagramă alb-negru, care este mai ieftină. De fiecare dată când încep lucrul la un goblen, înainte de alte operațiuni cos marginea pânzei (surfilez) cu un fir de ață. Astfel evit destrămarea pânzei în timpul lucrului.
Mereu încep cusutul goblenului din partea stângă de sus a țesăturiii, pentru a nu ține în mână mult timp partea lucrată, astfel evit să murdăresc cusătura deja făcută. Folosesc ghergheful din magazin, mi se pare mai practic, un gherghef oval, utilizarea lui ajută simțitor la obținerea unui lucru de bună calitate. Întind pânza perfect pe gherghef și imediat ce aceasta cedează, reiau operațiunea întinderii – astfel sigur nu se deformează cusătura.
Cum procedez? Ghergheful îl țin în mâna stângă, iar cu mâna dreaptă execut punctul înclinat împungând pânza alternativ, de pe față pe dos și de pe dos pe față. De obicei încep cu nuanțele mai închise (tot pentru că nu se murdăresc așa ușor), apoi cu cele deschise și abia în ultimul rând lucrez cu alb. Încurajez și alte cititoare pasionate de lucrul de mână să fie curajoase și să încerce și goblenul, căci munca migăloasă pe care o vor depune le va da multă satisfacție. Vă doresc sănătate, spor în tot ceea ce întreprindeți și mult succes!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion3 Comments

  1. Pingback: Goblen cu diagrama | Revista Practic idei

  2. Pingback: Cum faci botosi | Revista Practic idei

  3. Pingback: Mâini măiestre | Revista Practic idei

Leave A Reply