La ce ajută măghiranul

0

Monica Viericiu
Rafturile magazinelor s-au umplut cu diverse condimente, a căror arome exotice ne farmecă. Și este minunat că putem să încercăm ceva nou. Dar ce-ar fi să ne aducem aminte și de acele plante care ne-au parfumat copilăria, cum ar fi măghiranul?
Măghiranul, cunoscut popular și drept maioran, mărgăran ori sovârf, și cu numele științific de Majorana hortensis, este o plantă cu areal mare de răspândire în lumea întreagă. La noi se comportă ca plantă anuală, deoarece este foarte sensibilă la brumă și îngheț, motiv pentru care se dezvoltă mai bine în partea de sud a țării. Este un condiment foarte bun pentru legume fierte la abur, pentru preparate greu digerabile, fripturi, mâncăruri cu sau fără carne, salate, uneori folosindu-se chiar și la desert.
Dar are și virtuți medicinale. Măghiranul ajută în caz de insomnie, balonare, lipsa apetitului, răceală, colici intestinale. Se prepară o infuzie din 1 linguriță de plantă proaspătă mărunțită sau plantă uscată la o cană cu apă clocotită, se lasă vasul acoperit un sfert de oră și apoi se consumă lichidul. Dacă vrei să stimulezi pofta de mâncare, bei ceaiul înaintea mesei , cam cu o jumătate de oră. Totodată dacă vrei un calmant natural al sistemului nervos ori un remediu care să aline crampele stomacale și intestinale și care să faciliteze eliminarea gazelor, încearcă și decoctul din 3 lingurițe de pulbere de plantă la 250 ml apă rece. Amestecul se lasă deoparte 10 minute și abia apoi se fierbe un sfert de oră, la foc mic.
Foto: Monica Viericiu
 
 
 
 
 
Foto: Monica Viericiu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply