La arbuștii fructiferi, mai bune sunt plantările de toamnă

1

 

Foto: Ion Chițu
Ion Chițu, loc. Cocorăștii Mislii, jud. Prahova
Dragi prieteni,
Mulți dintre cititorii revistei „Practic idei“ se întreabă care sezon este mai bun pentru plantarea arbuștilor fructiferi, toamna sau primăvara? Iată răspunsul!
Din propria mea experiență pot spune că plantarea de toamnă are unele avantaje pe care le enumăr mai jos, răspunzând astfel domnilor Călin Ioan din jud. Hunedoara și Onofrei Vasile din jud. Brăila, precum și altor cititori interesați de acest subiect.
Tradițional, există două sezoane de plantare a pomilor și a arbuștilor fructiferi și anume: toamna și primăvara. Fiecare își poate alege sezonul pentru plantare în funcție de mai mulți factori dintre care menționez câțiva:
condițiile climatice ale zonei respective;
condițiile pedologice (ale solului);
stadiul pregătirii terenului destinat plantării;
cerințele specifice ale speciei (speciilor) ce urmează a fi plantată – procurarea materialului de plantat.
Dacă terenul pentru plantare este pregătit, avem procurat materialul săditor și condițiile climatice permit sădirea acestuia, atunci nu ne mai rămâne decât să demarăm lucrările întrucât plantarea de toamnă aduce câteva avantaje față de cea de primăvară și anume:
un contact mai bun al rădăcinilor cu solul, datorită tasării pământului de la ploile și zăpezile de peste toamnă și iarnă, iar de aici rezultă pornirea în vegetație cu circa două săptămâni înaintea celor plantate primavera;
nevoile de umiditate și substanțe nutritive după plantare sunt mai scăzute, datorită faptului că se intră în repaos vegetativ, iar planta nu transpiră excesiv din cauza temperaturilor ridicate, sezonul fiind totodată unul polios;
o adaptare mai bună la condițiile de sol și de mediu întrucât planta nu este nevoită să solicite intens rădăcinile imediat după plantare, reducând astfel stresul datorat replantării.
Astfel se poate realiza un coeficient de prindere de peste 95-98%, în comparație cu plantările din primăvară unde coeficientul de prindere este undeva la 80-85%.
Toamna se poate executa atât plantarea propriu-zisă a arbuștilor fructiferi, cât și completarea golurilor din plantație rezultate din neprinderea arbuștilor sădiți în primăvara sau în toamna anului precedent sau din alte cauze.
Ar mai trebui știut că pentru rezultate bune trebuie să respectăm câteva reguli de bază valabile pentru arbuștii fructiferi și anume:
gropile ce se execută pentru arbuștii fructiferi au de regulă dimensiunile de 40x40x40 cm (lungime, lățime, adâncime) și se fac în pământul arat (sau săpat) la 30-40 cm adâncime și apoi discuit și nivelat. Se caută ca pereții să fie cât mai verticali și nu înclinați către baza gropii;
pământul rezultat din prima jumătate a gropii, fiind mai fertil, se pune de o parte a acesteia, iar pământul din cealaltă jumătate se depozitează de partea cealaltă a gropii, urmând ca pe fundul gropii să se așeze pământul fertil după ce a fost amestecat cu îngrășământ organic bine fermentat, iar celălalt pământ se așază peste rădăcinile plantei și se tasează bine;
dacă rădăcinile plantei au o poziție oblică sau orizontală se va face pe fundul gropii un mușuroi pe care se vor așeza rădăcinile, iar dacă planta are pivot se va face un mușuroi inversat (gol la mijloc) în care se va așeza rădăcina;
după plantare se formează un inel din pământ în jurul gropii menit să rețină apa în timpul udării plantei;
se udă apoi planta cu 8-10 l apă la groapă în mai multe reprize, dând astfel răgaz apei să se infiltreze în pământ;
după udare se înlătură cercul de pământ pentru ca apa pluvială să se poată infiltra în groapă din toate părțile.
Personal, respectând regulile pe care vi le-am prezentat, am avut rezultate foarte bune atunci când am plantat murul fără țepi, zmeurul, coacăzul, căpșunul și agrișul. Pentru cei care vor și alte informații despre plantare, dar și material săditor de mur, zmeur și căpșun pot fi contactat la următoarea adresă de e-mail [email protected] sau la numărul de telefon 0744.788.920.
Vă doresc multă sănătate, o toamnă bogată și succes la plantare!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Daca doriti sa-mi trimiteti informatii in legatura cu soiurile de drajoni de zmeur pe care le puteti comercializa, la ce pret, ce cantitate si in ce perioada, v-as fi profund recunoscatoare. Multumesc, dorindu-va sarbatori cu bucurii, iubire, sanatate si belsug.

Leave A Reply