Kilogramele în plus dăunează și în cazul câinilor!

0

Dragă redacție,
Și câinii au probleme cu surplusul de kilograme. De curând am avut probleme cu unul dintre cei doi câini pe care îi avem și am ajuns la medicul veterinar. Ceea ce am aflat de la medic poate fi de folos și altor cititori care au căței în grijă.
Avem doi câini, un maidanez pe nume Cici (12 ani) și un ciobănesc german  Nero (7 ani). Stau în curte, unde le-am construit două căsuțe de cărămidă, izolate cu polistiren expandat de 10 cm, rămas de la casă; pardoseala cuștii am izolat-o și apoi am făcut podea de scândură pentru a-i feri de frigul iernii.
Nero s-a confruntat cu o problemă de greutate. Am observat la început că e cam morocănos, că după ce aleargă puțin respiră accelerat și am mers la medic care ne-a explicat că prietenul nostru e cam dolofan și că acest lucru îl afectează. Această problemă am înțeles că afectează un câine din patru, majoritatea fiind la oraș sau într-o curte mică. Rețineți că un câine obez nu este enorm, iar surplusul de kilograme e periculos pentru sănătatea lui. În afara unor cazuri izolate, kilogramele în plus la câine au drept cauze hrana bogată și mișcarea insuficientă. Semnele ce dau de gândit:
câinele este mai morocănos, adică nu are chef de joacă, stă trist cu botul pe labe;
• aleargă mai încet, lucrul ăsta se întâmplă când rotunjimile îi presează articulațiile, iar după plimbare sau joacă abia își mai trage sufletul;
• se gândește doar la mâncare, ceea ce se manifestă prin faptul că se repede la mâncare, iar după ce termină porția obișnuită mai cere față de cât consuma de obicei.
• când îl strânge zgărduța este cel mai alarmant semn.
În acest caz lucrurile sunt cât se poate de clare, prietenul patruped s-a îngrășat. Atenție! Nu se trece la regim, căci este inutil și chiar periculos, dacă se ține „după ureche“. Cea mai bună soluție e prezentarea cu câinele la medicul veterinar. Acesta vă va sfătui să îl treceți la o alimentație ușoară în grăsimi și bogată în fibre, dar mai ales adaptată vârstei și rasei lui. Tot veterinarul poate stabili dacă problema cățelului e una legată de surplusul de kilograme sau este vorba de o afecțiune, dacă patrupedul se încadrează în limita normală pentru vârsta și rasa lui.
Să aveți câini sănătoși!
Ana Maria Hrițuleac, sat Sici, com. Pericei, jud. Sălaj

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply