Kaki, lemnul-dulce și curmalul, 3 plante care îți pot îndulci viața

1
Arhiva Practic-Idei
Concurent: Marilena Udrică, com. Măldăeni, jud. Teleorman
Dragii mei,
Vă scriu despre trei plante mai puțin cunoscute, dar de reținut.
un fruct delicios este kaki. Planta este mediu rezistentă la minimele din timpul iernii, dar susceptibilă la vânturile puternice din timpul verii și toamnei. Terenurile favorabile sunt cele profunde și bine drenate. Fructul de kaki seamănă la aspect cu o tomată, iar la gust cu piersica. Are coaja tare, care protejează miezul plăcut, fără sâmburi. Kaki crește cu ușurință și în zona de sud a țării noastre, rezistând până la -15 grade Celsius în perioada de hibernare completă. Cu toate acestea, trebuie protejat pe perioada rece.
Kaki se înmulțește prin altoire pe Diospyros lotus datorită rezistenței la temperaturile scăzute și la secetă. Se recoltează în septembrie-noiembrie.
O altă plantă care merită cultivată este planta aromatică lemn-dulce. Datorită gustului său de cincizeci de ori mai dulce decât zahărul, este folosit cu succes la prepararea dulciurilor. Lemnul-dulce aromează bomboanele gumate, prăjiturile, sucurile, unele băuturi alcoolice și chiar tutunul.
Pentru a-l cultiva în grădină ai nevoie de un loc spațios, însorit și cu sol bogat. Cel mai bine se înmulțește prin rizom plantat primăvara devreme. Pentru ca rizomii să fie folosiți, planta are nevoie de 2-3 ani pentru a ajunge la maturitate.
Dacă îți plac curmalele, poți planta un pom în grădina ta. Frunzele sunt mari, cam de 1 m lungime, compuse din foliole înguste, ascuțite la vârf. Din cauza sensibilității la frig, nu se face cultivarea în câmp. Nu se ține afară iarna, doar vara poate fi păstrat în grădină. Vara se udă o dată pe săptămână, iar iarna la 10 zile.
Pui semințele în apă caldă timp de 48 de ore, schimbând apa de câteva ori. Iei un ghiveci mic de 5-9 cm și îl umpli cu un amestec de pământ de flori cu nisip. Plantezi câte 2 semințe în ghiveci, la maxim 2 cm adâncime. Așezi ghiveciul într-un loc luminos la o temperatură între 25 și 30 grade Celsius. Plantele vor apărea după 2 luni. Transplantarea trebuie să aibă loc primăvara. În primii 3 ani se va face anual, iar apoi la 2-3 ani. Ca plantă de apartament nu va face fructe. Fructele sunt asemănătoare prunelor și pot fi galbene sau roșii. Sunt bogate în fier și potasiu, dar nu sunt recomandate diabeticilor, deoarece au un conținut ridicat de zahăr. Succes!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

Leave A Reply