Cristian Niculescu
Dragi cititori,
Încă din primii ani ai copilăriei, jocul reprezintă metoda cea mai eficientă de dezvoltare fizică și psihică, ajutând copiii să își îmbunătățească progresiv capacitatea de a comunica și modul de a interacționa cu cei din jur. De asemenea, această activitate reușește să modeleze gândirea și personalitatea individului, indiferent de vârstă. Vă propun să-i cunoaștem și pe artizanii de jucării.
Momentele în care jocul și lipsa grijilor primau în viața noastră au rămas pentru totdeauna amintirile cele mai plăcute, refugiul spiritual pentru clipele în care grijile vieții ne năpădesc. Printre noi, se află și cei care reușesc să-și păstreze spiritul tânăr, în ciuda problemelor cotidiene, angajându-se în activități creative, în scopul stimulării publicului juvenil și nu numai.
O astfel de familie am întâlnit pe meleaguri transilvane, în frumosul Brașov de secol XXI. Gabriela Bularca, ajutată de soțul său Adrian, croșetează jucării din fibre acrilice pentru copii de toate vârstele. Acest tip de fibră este sigură chiar și pentru sugari, aceștia putând duce la gură materialul, fără a căpăta alergii. Deși realizează aceste jucării doar începând din luna aprilie a anului 2014, tânăra artistă a lucrat pentru prima oară cu croșeta, încă din clasa a V-a, datorită influenței exercitate de profesoara de lucru manual.
Jucăriile sunt umplute cu material hipoalergenic, folosit și pentru perne. Există materiale mult mai ieftine și mai ușor de manevrat, însă au preferat această variantă deoarece este hipoalergenică și lavabilă, chiar și în mașina de spălat. Comparativ cu acest material, umplutura pentru jucăriile din pluș este mult mai ieftină, circa 1 leu kilogramul, aceasta fiind 27 de lei metrul (dintr-un metru ies cam 2 kg de material). „Eu aflasem că se pot croșeta jucării, dar nu știam exact cum să procedez. Știam că tehnica se numește Amigurumi. Am intrat pe internet și am găsit un tutorial despre cum poți face o bilă prin tehnica Amigurumi. În momentul în care poți să creezi o biluță, stăpânești aproape întreaga metodă”, a mărturisit Gabriela Bularca. În timp a învățat să facă și tipare. Soțul o ajută, pregătind umplutura și atașând ochii păpușilor. Ochii sunt imposibil de desfăcut, odată prinși, având închidere pe interior.
Dorința soților Bularca este de a ajunge cu aceste jucării la copiii cât mai mici. În catalogul care poate fi accesat de cititorii noștri pe Facebook (www.facebook.com/gabrielabularcaatelier), sunt expuse aproximativ 30 de produse standard, pentru care dețin tipare, materiale și tot restul accesoriilor, putând fi oricând comandate. De-a lungul timpului, clienții au dorit să achiziționeze și personaje de desen animat, precum rățoiul Donald sau Mickey Mouse. Nu toate modelele sunt create de Gabriela Bularca, însă atunci când primește o astfel de cerere, caută niște fotografii, crează un tipar și duce comanda la bun sfârșit.
În general, la târguri și nu doar acolo, cei doi încearcă să promoveze jucăriile croșetate folosind mesaje diversificate și amuzante. Astfel, șoricelul Emil își vinde frații, brotăcelul Steve este dependent de croșetat, leul „blând“ își caută stăpân, iar cățeii „continuă bătălia pe os“. „Mai sunt meșteri care lucrează păpuși croșetate, dar faptul că jucăriile mele sunt vesele, consider că este ceva nou. De asemenea, au un nume și o poveste“, ne asigură Gabriela Bularca.
Împreună cu Asociația Creatorilor de Artă Tradițională și Contemporană din Brașov, gazdele noastre vor să deschidă o galerie de artă tradițională în oraș. Aceasta se va afla pe Strada Lungă, în incinta Librăriei Cartea Românească, cea mai veche librărie de carte românească din Brașov. În acest proiect sunt implicați, momentan, trei artiști, dar se dorește promovarea prin intermediul acestei galerii a mai multor ramuri artistice. În general, povestea fiecărei jucării este descoperită de către proprietar, în momentul achiziționării acesteia. Dar, cu acordul Gabrielei și al lui Adrian, îmi permit să dezvălui, la final, câteva versuri despre oița Olguța (o creație proprie a Gabrielei Bularca), scrise de către d-na Dorina Păunescu, actriță la Teatrul Evreiesc de Stat, din București: „Sunt o oiță /Și mă cheamă Olguța,/ Sunt singurică, /Și caut mămică, /O fetiță dulce, /Care să mă culce, /Și să mă alinte, /Că eu sunt cuminte…!“
Foto: Cristian Niculescu
Discussion2 Comments
Pingback: Cum reciclezi cutii de carton | Revista Practic idei
Pingback: Jucarii facute manual | Revista Practic idei