Jucăriile vesele care îți înseninează fiecare zi

2

Cristian Niculescu
Dragi cititori,
Încă din primii ani ai copilăriei, jocul reprezintă metoda cea mai eficientă de dezvoltare fizică și psihică, ajutând copiii să își îmbunătățească progresiv capacitatea de a comunica și modul de a interacționa cu cei din jur. De asemenea, această activitate reușește să modeleze gândirea și personalitatea individului, indiferent de vârstă. Vă propun să-i cunoaștem și pe artizanii de jucării.
Momentele în care jocul și lipsa grijilor primau în viața noastră au rămas pentru totdeauna amintirile cele mai plăcute, refugiul spiritual pentru clipele în care grijile vieții ne năpădesc. Printre noi, se află și cei care reușesc să-și păstreze spiritul tânăr, în ciuda problemelor cotidiene, angajându-se în activități creative, în scopul stimulării publicului juvenil și nu numai.
O astfel de familie am întâlnit pe meleaguri transilvane, în frumosul Brașov de secol XXI. Gabriela Bularca, ajutată de soțul său Adrian, croșetează jucării din fibre acrilice pentru copii de toate vârstele. Acest tip de fibră este sigură chiar și pentru sugari, aceștia putând duce la gură materialul, fără a căpăta alergii. Deși realizează aceste jucării doar începând din luna aprilie a anului 2014, tânăra artistă a lucrat pentru prima oară cu croșeta, încă din clasa a V-a, datorită influenței exercitate de profesoara de lucru manual.

jucarii crosetate
Foto: Cristian Niculescu
De atunci, a croșetat orice, fulare, pulovere sau căciuli, pentru rude sau prieteni. De întâi martie, anul acesta, a dorit să creeze un cadou mai special pentru colegele de birou și le-a oferit câte o brățară croșetată. Întrebată de ce nu încearcă să producă aceste obiecte la o scară mai largă, a decis să încerce croșetând jucării. „Îmi place să mă joc și îmi plac jucăriile. Am și acum jucării numeroase și m-aș juca non-stop. Îmi doresc să fac jucării toată viața“, recunoaște gazda noastră, Gabriela Bularca.
Jucăriile sunt umplute cu material hipoalergenic, folosit și pentru perne. Există materiale mult mai ieftine și mai ușor de manevrat, însă au preferat această variantă deoarece este hipoalergenică și lavabilă, chiar și în mașina de spălat. Comparativ cu acest material, umplutura pentru jucăriile din pluș este mult mai ieftină, circa 1 leu kilogramul, aceasta fiind 27 de lei metrul (dintr-un metru ies cam 2 kg de material). „Eu aflasem că se pot croșeta jucării, dar nu știam exact cum să procedez. Știam că tehnica se numește Amigurumi. Am intrat pe internet și am găsit un tutorial despre cum poți face o bilă prin tehnica Amigurumi. În momentul în care poți să creezi o biluță, stăpânești aproape întreaga metodă”, a mărturisit Gabriela Bularca. În timp a învățat să facă și tipare. Soțul o ajută, pregătind umplutura și atașând ochii păpușilor. Ochii sunt imposibil de desfăcut, odată prinși, având închidere pe interior.
Dorința soților Bularca este de a ajunge cu aceste jucării la copiii cât mai mici. În catalogul care poate fi accesat de cititorii noștri pe Facebook (www.facebook.com/gabrielabularcaatelier), sunt expuse aproximativ 30 de produse standard, pentru care dețin tipare, materiale și tot restul accesoriilor, putând fi oricând comandate. De-a lungul timpului, clienții au dorit să achiziționeze și personaje de desen animat, precum rățoiul Donald sau Mickey Mouse. Nu toate modelele sunt create de Gabriela Bularca, însă atunci când primește o astfel de cerere, caută niște fotografii, crează un tipar și duce comanda la bun sfârșit.
jucarii crosetate
Foto: Cristian Niculescu
Materialele de calitate reprezintă o problemă, de-a lungul timpului încercând să lucreze și cu fibre acrilice românești. Din păcate, acestea nu au o grosime uniformă pe tot parcursul firului, lăsând spații în materialul croșetat. Așa a ajuns să apeleze la Coats, una dintre cele mai mari firme de acest gen, din lume (www.coats.com), folosind fire Schachenmayr, foarte rezistente și indicate pentru croșetarea jucăriilor. De curând, gazdele noastre au primit o comandă chiar din Statele Unite ale Americii, pentru 9 iepurași și 9 căței. Cel care a trimis această cerere, un american din New York, face parte dintr-o organizație care promovează lucrul manual și întreprinderile mici din țările cu o economie mai slab dezvoltată. Acesta i-a întâlnit pe soții Bularca într-un târg al meșterilor din Brașov, cumpărând atunci două plase, pline cu jucării. Totodată, a promis că în cadrul unei acțiuni, pe care o va desfășura pe 25 octombrie, va vorbi despre aceste produse și proveniența lor.
În general, la târguri și nu doar acolo, cei doi încearcă să promoveze jucăriile croșetate folosind mesaje diversificate și amuzante. Astfel, șoricelul Emil își vinde frații, brotăcelul Steve este dependent de croșetat, leul „blând“ își caută stăpân, iar cățeii „continuă bătălia pe os“. „Mai sunt meșteri care lucrează păpuși croșetate, dar faptul că jucăriile mele sunt vesele, consider că este ceva nou. De asemenea, au un nume și o poveste“, ne asigură Gabriela Bularca.
Împreună cu Asociația Creatorilor de Artă Tradițională și Contemporană din Brașov, gazdele noastre vor să deschidă o galerie de artă tradițională în oraș. Aceasta se va afla pe Strada Lungă, în incinta Librăriei Cartea Românească, cea mai veche librărie de carte românească din Brașov. În acest proiect sunt implicați, momentan, trei artiști, dar se dorește promovarea prin intermediul acestei galerii a mai multor ramuri artistice. În general, povestea fiecărei jucării este descoperită de către proprietar, în momentul achiziționării acesteia. Dar, cu acordul Gabrielei și al lui Adrian, îmi permit să dezvălui, la final, câteva versuri despre oița Olguța (o creație proprie a Gabrielei Bularca), scrise de către d-na Dorina Păunescu, actriță la Teatrul Evreiesc de Stat, din București: „Sunt o oiță /Și mă cheamă Olguța,/ Sunt singurică, /Și caut mămică, /O fetiță dulce, /Care să mă culce, /Și să mă alinte, /Că eu sunt cuminte…!“
Foto: Cristian Niculescu

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

  1. Pingback: Cum reciclezi cutii de carton | Revista Practic idei

  2. Pingback: Jucarii facute manual | Revista Practic idei

Leave A Reply