Claudia Poppel, Hunedoara
Dragi prieteni,
Întotdeauna mi-a plăcut să tricotez și din dorința de a nu rămâne cu resturi de gheme și ghemulețe, am încercat să realizez fel și fel de lucrușoare pe care să le folosesc eu și familia mea sau să le pot oferi celor dragi la diferite ocazii.
Sunt sigură că toate persoanele care tricotează au pungi întregi cu resturi de fire colorate (mai lungi sau mai scurte, dar toate bune pentru a le da o nouă utilitate). Jucăriile lucrate din resturi de melană, mohair sau lână sunt indicate copiilor între 3 și 4 ani pentru că au avantajul că sunt moi, nu rănesc copilașii, se spală ușor, componentele lor nu se desprind pentru a fi înghițite și sunt și foarte atractive datorită formei și coloritului pe care-l au. Numărul de ochiuri pentru fiecare dintre jucării este în funcție de grosimea firelor folosite la tricotat. Lucrul este ușor, relaxant și amuzant.
De cele mai multe ori desenez forma jucăriei pe hârtie milimetrică, pentru a respecta raportul părților componente, apoi în funcție de firele colorate pe care le am, tricotez. Culorile pot fi alese la întâmplare, în funcție de resturile de fire pe care le avem – nu este nevoie să se asorteze cromatic între ele. Jucăriile tricotate sunt cu atât mai atractive, cu cât se folosesc culori mai intense. După ce am tricotat fiecare bucată componentă a unei jucării (mâini, picioare, corp, cap), acestea se umplu cu melană, vată sau vatelină. Am omis să spun că picioarele și brațele se încep la tricotare, cu capătul superior al fiecăreia. Nasturii, mărgelele, bucățile de piele sau firele de altă grosime, bine alese, se folosesc pentru a realiza imaginea completă a figurinelor: ochii, nasul gura, mustățile etc. Cel mai ușor de realizat, din punctul meu de vedere, sunt pisicuțele. Mai mari, mai mici, mai vesele sau mai triste, ele pot fi dăruite atât băiețeilor, cât și fetițelor. Se întâmplă de multe ori să încep un obiect și pe măsură ce lucrez să-mi vină altă și altă idee și astfel mai apare încă un model.
Jucăriile tricotate aduc cu ele toată dragostea și mulțumirea celui care le realizează. Cred că tuturor ne place să primim sau să oferim cadouri sau mici atenții, care să ne bucure și să ne încânte privirile, dar cum banii sunt puțini, nu ne permitem să facem daruri așa de des precum ne dorim, decât dacă ne aventurăm să le confecționăm singuri. Am găsit un mod mai ieftin de a face bucurii celor dragi, confecționând ceva aparte și totodată modern și vesel, pentru holurile și antreurile locuințelor noastre: o „hâzenie” și un ren confectionați din tul.
Foto: Claudia Poppel