Izolează și înfrumusețează brâul casei

0

Dincolo de considerentele estetice, soclul reprezintă și acea parte-tampon din arhitectura casei care are rol de protecție a fațadei față de infiltrațiile din sol sau stropirile accidentale cauzate de sistemul de irigație sau chiar de ploaie ori zăpadă. Izolează și înfrumusețează brâul casei, cu materialele adecvate, pentru a avea o locuință trainică.

Rezistență rustică

Fotolia_18122419_Subscription_L.jpg_©-Lucy-Clark---Fotolia.com

O casă cât mai trainică are nevoie de bază solidă. Acest lucru nu se rezumă la o fundație bine turnată. Un finisaj robust, corect montat, poate rezolva acest aspect. Piatra de râu fixată în pat de ciment este alegerea indicată mai ales în zonele de munte, cu precipitații abundente și cu ierni îndelungate. 
Găsești astfel de materiale la firma Duna Rex. 
Preț de pornire: 100 lei/mp.

Cum alegi tipul de soclu?

Fotolia_40442570_Subscription_XXL.jpg_©-alexandre-zveiger---Fotolia.com

În funcție de arhitectura generală a locuinței tale, trebuie să alegi forma/dimensiunile și textura brâului casei. Dacă nu ai făcut asta din faza de proiectare a construcției, o restilizare a clădirii poate fi ușor realizată dacă apelezi la o firmă de arhitectură. În astfel de cazuri, specialiștii vor elabora mai multe variante 3D, astfel încât să poți vizualiza și alege varianta optimă. Dacă te afli într-o asemenea situație, te poți orienta către Grand Design (www.grandesign.ro) 
sau către Quadro Design (www.quadrodesign.ro).

Situații particulare

Fotolia_35480996_Subscription_XL.jpg_©-mbolina---Fotolia.com

În cazul locuințelor moderne, cu o arhitectură cubistă și cu un look compact (unde nu se dorește evidențierea anumitor elemente arhitecturale printr-o cromatică diferită sau printr-un material anume), este bine să te orientezi către o tencuială 
decorativă Marmofix, pe care o poți nuanța după plac. Aplicarea ei te va costa 10 lei/mp, la firma Selina Grup.

Hidroizolația este esențială

Fotolia_24534070_Subscription_XXL.jpg_©-RTimages---Fotolia.com

În stadiul de construcție, la nivelul soclului trebuie să aplici o amorsă cu rol hidroizolant, peste care vei interveni cu un strat de carton bituminos. Acesta se aplică prin încălzire, cu un arzător clasic. Urmează aplicarea polistirenului 
extrudat. Este bine ca acesta să fie mai gros cu cel puțin 3 cm față de 
polistirenul pe care urmează să-l aplici pe fațadă, astfel încât brâul casei să fie corect evidențiat.Tehnica de aplicare a materialelor depinde foarte mult de rezultatul decorativ pe care vrei să-l obții. În cazul soclurilor unde urmează să folosești tencuială decorativă, există două maniere de lucru: dacă alegi o tencuială decorativă cu o granulație de 1,5 mm, va trebui finisată mai bine, ceea ce crește prețul manoperei; granulațiile de peste 2,5 mm necesită o aplicare mai grosieră, ceea ce reduce costurile de lucru.Cât te costă manopera?

Dacă vrei să-ți faci un calcul cât mai apropiat de realitate în ceea ce privește bugetul pentru izolarea și finisarea soclului, trebuie să știi că mâna de lucru te va costa începând cu 30 lei/mp în cazul pietrei naturale aplicate cu adeziv de piatră, iar prețul poate ajunge la 200 lei/mp pentru piatra de mici dimensiuni sau pentru cea cu forme neregulate. Prețurile acestea sunt promovate de Selina Grup.

Text: Mariana Nicolae, Foto: Fotolia

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply