Iubesc ferigile

0

Elena Râncioagă, sat Izvoru, com. Provița de Sus, jud. Prahova
Dragii mei,
Sub arbuștii din grădină am și ferigi. Acolo este locul lor preferat, unde se dezvoltă cel mai bine. La majoritatea soiurilor, frunzele sunt penate dublu sau triplu, pe o singură frunză se află multe frunzulițe mici, care iau naștere continuu din spirala frunzei mari.
Aceste forme frumoase pot atinge înălțimi impozante, de până la 2 m, cum se întâmplă la feriga Pteridium Aquilinum. Ferigile care cresc în grădină arată superb alături de alte plante cu frunze decorative. De asemenea, ele pot fi combinate cu flori care cresc pe suprafețe mari și care contrastează astfel cu detaliile fine ale plantelor străvechi: astilbele (Astilbe), floarea de ceară (Kirengeshoma palmata), begoniile, Rodgersia și crinii de toamnă (Hosta) sunt campioni excelenți. Majoritatea ferigilor iubesc locurile umbrite, aerul umed și pământul bogat în compost. Iarna ferigile se retrag în pământ; unele specii, cum este Polystichum Setiferum (Proliferum), își păstrează frunzele iarna, până când răsar cele noi. Peste iarnă, frunzele rulate ale ferigilor ocupă un spațiu foarte mic. Din aprilie, mugurii pufoși încep să se pună în mișcare. Cum funcționează? Partea exterioară crește mai repede decât cea interioară, ceea ce creează efectul de spirală. După aceea, se dezvoltă și frunzulițele mici din care se compune de fapt frunza.
Există și ferigi veșnic verzi. Spectacolul impresionant al frunzelor care se desfac este însă foarte bine vizibil doar la soiurile care se retrag complet iarna. Ferigile, poate cele mai vechi plante de pe pământ, trăiesc aici de aproximativ 350 de milioane de ani. Datorită vârstei impresionante, ele nu sunt dotate cu sistemul complex de înmulțire prin semințe. Florile nu au nicio semnificație pentru aceste plante. Până acum ferigile s-au înmulțit prin așa-numiții spori, o metodă deloc simplă. Eu folosesc o metodă foarte simplă, prin separare – sunt ferigile cu mai multe capete de rizomi, adică au locuri ale rădăcinii din care cresc frunze noi. Am grijă însă, ca pe fiecare bucată nouă de rădăcină să existe cel puțin doi muguri viabili. În ceea ce privește alcătuirea ferigilor, natura a lucrat cu multă artă. Când privesc modelul estetic al frunzelor, simt imediat respect pentru o astfel de lucrare perfectă a naturii. Iubesc misterioasele ferigi.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply