Îți plac fructele de kaki?

2

Monica Viericiu
Printre fructele exotice care ne fac cu ochiul din rafturile supermarket-urilor vei găsi și kaki, pe care odată gustat, s-ar putea să-l adaugi în topul preferințelor și ai avea motive suficiente.
Kaki, cunoscut și sub numele de Persimmon, persimonă, piersică japoneză, fructul zeilor, are aspectul unei tomate de culoare portocalie, cu coaja lucioasa (buna și ea de consumat), destul de tare, frunze mici rigide, iar miezul zemos și dulce este un adevărat deliciu. Și pe lângă un gust plăcut, un amestec parcă de piersică și pepene galben, acest fruct mai conține vitamine (A, B, E, P, C) și minerale (sodiu, magneziu, seleniu, potasiu), antioxidanți și fibre necesare organismului. Cât privește calitățile terapeutice, kaki energizează organismul, întărește mușchiul inimii, alungă oboseala, depresia, întărește imunitatea, ajută pielea și luptă împotriva cancerului.

kaki
Foto: Monica Viericiu
Ca mai toate fructele exotice, kaki este importat cand este necopt, dar în câteva zile, culoarea galbenă se transformă în portocaliu intens, mai ales dacă este ținut în pungă de plastic sau în ziare, și începe să se înmoaie. Coaja la fructele necoapte poate să fie amăruie, datorită cantității de taninuri care scade odată cu procesul de maturare. Cu cât frunzele se desprind mai ușor, cu atât înseamnă că fructul este mai bine copt.
Provine din China, dar se cultivă în multe alte țări ca Brazilia, Israel, Coreea și sezonul de culegere a fructelor este toamna-iarna, așa că atunci când îl găsești de cumpărat, nu rata ocazia să te răsfeți cu un dulce sănătos, mai ales ca potrivit estimărilor 100 g de fruct conțin doar 70 de calorii.
 

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

  1. Pingback: Porumbe pentru imunitate | Revista Practic idei

  2. Ghita si Elisabeta Gligor

    Eu ador fructele de Kaki sint foarte bune ,dar si dulceata dfacute din ele sint foarte bune se consuma la micul dejun si in prajituri!!!!

Leave A Reply