Istanbul, oraș unic situat pe două continente

0
Foto: Ludmila Rotaru
Ludmila Rotaru, București
Dragii mei,
O excursie la Istanbul este ceva unic. Străzile colorate, mirosurile piețelor de mirodenii și condimente, zarva neobosită nu le poți uita ușor, mai ales că numai aici ai ocazia să vezi două continente în același oraș.
Partea europeană a orașului Istanbul este separată de suburbiile sale asiatice prin Strâmtoarea Bosfor, canalul îngust care leagă Marea Negră, din partea de nord a orașului, de Marea Marmara, aflată în partea de sud. Partea europeană a Istanbulului este separată în două de apele Cornul de Aur. Acesta desparte Vechiul Stambul de orașul nou, care poartă denumirea de Beyoglu.
Indiferent de oră, zi sau noapte, aici găsești restaurante sau cafenele deschise, însă majoritatea turcilor postesc în timpul zilei pe toată durata Lunii Sfinte a Ramadamului (a noua lună din calendarul islamic) și de aceea multe restaurante sunt închise în timpul zilei și se deschid odată cu lăsarea serii.
Vizitarea moscheelor a fost pentru mine un lucru inedit. La intrarea în moschei doamnele și domnișoarele trebuie să-și acopere brațele, capul și picioarele (să poarte fuste lungi). Bărbații nu au voie să poarte pantaloni scurți. De asemenea încălțămintea trebuie lăsată la intrare  sau introdusă într-o pungă ce o puteți lua cu voi.
Rugăciunile (memite namaz) cinci pe zi, durează 30 de minute și se fac în funcție de poziția soarelui, astfel încât orele la care musulmanii își fac rugăciunea variază în funcție de anotimp. Prima rugăciune a zilei are loc la răsăritul soarelui, apoi la prânz când soarele este deasupra capului, rugăciunea de după amiază, rugăciunea de seară și rugăciunea de dinainte de culcare. Este bine să nu intrați în moschei în timpul rugăciunilor sau în ziua de vineri, deoarece la musulmani ziua de vineri este sfântă.
Religiile lumii trebuie să fie respectate, iar oamenii acceptați așa cum sunt dacă nu fac rău, pentru că este loc sub soare pentru toată lumea, forțele divine acționează asupra tuturor, numai că oamenii fac uneori alegeri greșite.
Alfabetul turcesc bazat pe scrierea latină a fost introdus în 1928 când Atatürk a început o serie de reforme importante.
Moneda națională a Turciei este lira turcească. Cota de schimb valutar se schimbă frecvent, așa că este bine să schimbați banii atunci când ajungeți în Turcia și să-i cheltuiți până la ultimul bănuț pentru că aveți pe ce. Închei spunându-vă câteva cuuvinte în limba turcă:
Bună dimineața – Günaydîn
Bună ziua – Iyi Günler
Bună seara – Iyi Aksamlar
La revedere – Güle Güle.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply