Întreținerea locuinței, a mobilierului și a obiectelor decorative

0

Majoritatea oamenilor fac primăvara o curățenie generală în casă. Unii apelează la un ajutor profesionist, alții se ocupă singuri de curățenia totală în locuință. Un apartament curat îți creează o stare de bine și este o plăcere să te bucuri de el zi de zi, fără stres, când vii de la muncă acasă.

Fotoliile și canapelele din piele trebuie curățate de pete și chiar tratate cu o soluție specială pentru a avea un aspect înviorat, ca nou. Pielea unor asemenea obiecte de mobilier îmbătrânește în timp și de aceea trebuie întreținută pentru ca suprafața ei să arate frumos. Pielea care are mici zgârieturi poate fi recondiționată, astfel de semne sunt acoperite cu un creion de retușare la culoarea potrivită.

Iubitorii de cărți, care au o bibliotecă impresionantă în casă, trebuie să se ocupe de întreținrea acestora; să îndepărteze praful de pe ele (de pe față, dos dar și de pe cotor). Unele cărți necesită îndepărtarea prafului și de pe pagini. Unele trebuie recondiționate dacă sunt mai vechi sau dacă sunt pătate. Dacă la unele cărți coperta este murdară mai tare, se poate șterge cu o cârpă și puțină terebentină. Pentru cărțile care au mai puține pete se recomandă lustruirea acestora cu o cremă cu lanolină. Insectele care atacă cărțile pot fi alungate cu miros de lavandă și cimbru, de aceea se recomandă să se pună pe rafturile bibliotecii astfel de plante proaspete sau uscate.

Oțetul nu trebuie să lipsească niciodată din gospodărie. Este bun aproape la orice când vine vorba de curățenia în casă. El poate înlocui cu succes multe produse de curățare, care sunt mai scumpe și de multe ori nu prea eficiente. Se folosește oțetul concentrat sau diluat cu apă. Oțetul poate ajuta la detartrarea sau curățarea obiectelor din zinc sau tablă, poate îndepărta petele de mucegai, poate curăța o chiuvetă sau un jgheab înfundat și îndepărta mirosurile neplăcute, poate servi la lustruirea ferestrelor, la ștergerea gresiei și faianței, a suprafețelor din sticlă mici și mari, etc.

Oțetul nu este recomandat pentru obiecte din marmură sau din lemn pentru că pe acestea poate lăsa pete. Apa caldă ajută la curățarea oglinzilor, geamurilor, argintăriei și obiectelor din cristal. Cu bicarbonat de sodiu poți curăța vesela, oalele și tigăile, cuptorul, grilele grătarului, petele de ceai și cafea de pe ibrice, dar și murdăria de pe gresie, faianță și linoleum. Acesta este considerat un detergent ecologic foarte eficient pentru îndepărtarea urmelor de grăsime și de ulei. Dacă se pune puțin bicarbonat de sodiu alături de detergent și în mașina de spălat se poate crește puterea de curățare a rufelor.

Dacă ai decis să faci curățenie în casă, vei avea nevoie și de rafturi pentru a-ți depozita mai bine lucrurile în diferite zone ale locuinței, pentru a economisi spațiu și astfel la final totul să fie perfect aranjat. Pentru a ordona cât mai bine lucrurile în magazie sau în garaj poți folosi rafturi metalice și de depozitare de la Frameworks. Acestea sunt rezistente la coroziune, realizate din oțel de foarte bună calitate, sunt ușor de asamblat și au mai mai multe polițe ajustabile.

Atenție la umezeală și la urmele de mucegai din casă! Mucegaiul poate să apară și în beci sau pivniță. Astfel de spații trebuie să fie bine ventilate, ferite de umezeală și condens. Umiditatea de pe pereți poate duce ușor la formarea egrasiei. Deschiderea ferestrelor nu se face când aerul este foarte umed afară, iar în sezonul de iarnă se face doar pentru puțin timp în fiecare zi. Toate lucrurile din astfel de spații se depozitează pe rafturi, nu se țin pe podea pentru că este nevoie să se facă circulația aerului în jurul acestora.

Pentru anumite produse cum sunt hainele se folosesc rafturi și cutii închise sau chiar saci speciali de vid pentru ambalarea produselor textile. Dacă se folosesc pungi de plastic obișnuite apare riscul să se formeze umezeala în interiorul acestora și să se dezvolte mucegaiul. Și lucrurile din hârtie pot fi afectate de mucegai, de aceea nu este recomandat să se țină cărți sau dosare în magazie sau în locuri unde este rece și umiditate.

Hârtia formează mucegai în spațiile cu umiditate, și se usucă și devine fragilă în locuri unde aerul este foarte uscat. Legumele și fructele se țin în lădițe din lemn, pe rafturi încăpătoare cu mai multe polițe ajustabile, iar temperatura optimă de depozitare este bine să fie de 4-7 grade Celsius. Rădăcinoasele se țin în lădițe cu nisip pentru că astfel rezistă mai mult timp.

Orice spațiu din locuință trebuie să fie ordonat, de aceea folosirea unui sistem complet de rafturi oferă posibilitatea de a-ți pune în practică acest deziderat. Ordinea se poate păstra mai ușor folosind rafturi, cutii și recipiente pentru depozitarea bunurilor, pentru că acestea sunt practice, oferă posibilitatea ca lucrurile să fie ușor de găsit atunci când ai nevoie de ele.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply