Intretinerea bujorilor – sfaturi practice si utile pentru plante cu flori frumoase

0

Cred ca bujorii sunt cele mai frumoase flori! Fiecare are o floare draga, care ii gadila sufletul…. pentru mine bujorii sunt florile cele mai frumoase din lume. Si cu cat stii mai multe despre ei cu atat iti vor fi mai dragi. De exemplu pentru chinezi bujorii sunt floarea bogatiei si a onoarei, iar planta a fost, pentru multa vreme, apanajul exclusiv al celor bogati. Si asta nu este tot. Exista tufe de bujori care infloresc in fiecare an de mai bine de 100 de ani incoace.

Dar pentru a te bucura de frumusetea cu totul si cu totul speciala a acesteor flori trebuie sa stii cum se face corect intretinerea bujorilor pentru a avea flori frumoase si plante sanatoase.

Exista foarte multe specii si varietati de bujori. De la cei altoiti si rasfatati din gradinile ingrijite pana la bujorii salbatici, de o frumusete rara, adevarate bijuterii ale naturii. Exista bujoi de talie mica, mijlocie sau bujori care formeaza arbusti. Unele soiuri au flori parfumate altele sunt simple sau cu flori batute. Culorile bujorilor sunt si ele foarte variate de la alb imaculat (relativ rari), la roz (cei mai multi), la galben (foarte rari) si rosu, ori purpuriu si violet.

Bujorii cresc bine in locurile luminate din plin si prefera un sol argilos, bine drenat, amestecat cu compost. Soarele este cea mai importanta necesitate a bujorilor i un element esential pentru intretinerea bujorilor. Soarele este sursa lor de frumusete si cel mai bun tratament pentru suferintele bujorilor. Udarea trebuie sa fi e moderata, mai ales in lunile iulie-august, cand bujorii isi formeaza mugurii incipienti.

Un detaliu esential pentru intretinerea bujorilor este ca radacinile acestora sa nu fie deranjate decat foarte rar si doar daca este absoluta nevoie. La radacina nu se umbra niciodata vreme de 4-5 ani de la plantare, iar eventualele lucrari care implica radacina tufei trebuie facute cu riscul ca tufa sa nu mai infloreasca doi-trei ani.

intretinerea bujorilor

Daca totusi doriti despartirea tufei, cele mai mici riscuri sunt toamna, dupa ce cad toate frunzele si trece prima bruma. Trebuie lucart intr-o zi calda, si trebuie avut mare grija la mugurii subterani, care sunt foarte sensibili.

Sfaturi pentru intretinerea bujorilor si vindecarea bolilor.

Daca tulpina prezinta mucegai albicios, iar lastarii tineri sunt uscati este semn ca planta a fost/este atacata de botrytis, mucegaiul cenusiu.
Remediu: se inlatura toate partile afectate, pentru a impiedica extinderea bolii si se folosesc substante impotriva mucegaiului. Boala poate trece de la sine daca se inceteaza udarile cateva zile si daca se indeparteaza jumatate din frunze (cele bolnave primele apoi cele sanatoase din apropiere). In cateva zile boala dispare daca este soare.

intretinerea bujorilor

Daca apar basici neregulate, ca niste pete rosiatice, pe frunze sau pe lastarii tineri, planta nu primeste ingrasamantul corect sau in cantitatea corespunzatoare ori solul este foarte sarac in nutrienti. La sfarsitul sezonului de inflorire se inlatura partile afectate si se incearca administrarea ingrasamantului in mod regulat.

Daca apar pete alungite de culoare gri-rosiatica pe frunze si pe tulpina, uneori chiar si pe boboci si petale, bujorul este atacat de ciuperci si mucegaiuri.
Remediu: se taie partile afectate; iar daca situatia este grava, se recomanda taierea plantei pana la suprafata solului. Planta se va recupera perfect anul urmator.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply