INTERVIU! Raţele – cum se cresc?

1
www.pixabay.com
www.pixabay.com
Dragi cititori,
Domnul Gheorghe Cojocaru, din Drăgăneşti-Olt, jud. Olt, este de profesie tehnician veterinar şi ne-a vorbit despre creşterea raţelor în gospodărie.
Este aceasta o tradiţie la noi?
La români, în gospodăriile ţărăneşti, mai ales acelea situate în zone cu bălţi, lacuri, pâraie şi alte acumulări de apă, creşterea raţelor este tradiţională. Raţa este o specie de pasăre nepretenţioasă faţă de sistemul de creştere gospodăresc, unul dintre cele mai practice sisteme, fără mari investiţii. Într-o gospodărie ţărănească se creşte un număr mic de raţe pentru consumul familiei, folosindu-se mijloace improvizate şi furajele avute la îndemână, adică grăunţe şi pajişti, care sunt completate cu ce adună raţele din curţi şi din ape.
Cum se cresc raţele cel mai bine?
Există mai multe sisteme de creştere, cum este cel semiintensiv şi intensiv-industrial. Dar vă voi vorbi despre cel gospodăresc, la soare, după care pot trece în libertate,  la îndemâna oricărui crescător care deţine curte. Bobocii de raţă pot fi produşi în gospodărie prin clocirea ouălor de către alte păsări de curte (curci, gâşte, găini). Pot fi procuraţi şi boboci de raţă de o zi de la incubatoare mari. Durata eclozării la ouăle de raţă este 25-34 zile în funcţie de rasă. De exemplu, la rasa Pekin şi cea comună românească, durata este de 27-30 zile, la raţele leşeşti între 33-35 zile, iar la rasa Campbell 26-28 zile.
Cu ce recomandaţi să hrănim raţele? 
Dacă doriţi o îngrăşare rapidă, veţi limita accesul la sursele de apă, unde raţele înoată, căci consumă energia prin înot. Hrănirea bobocilor cu uruieli mărunte din amestec de cereale – porumb, orz, orez- sau cu furaje concentrate produse în fabrici de nutrețuri, sunt cele mai indicate în faza de până la 60 de zile. Se pot folosi și ouă fierte sau brânză de vaci în amestec cu uruieli, puse în jgheaburi cu grilaje ca să se evite călcarea și bătătorirea hranei. De la 7-8 zile se pot introduce și furaje verzi, proaspete, bine mărunțite din trifoi, lucernă, vrejuri de mazăre verde, toate până la îmbobocire, deci cu un conținut de celuloză redus. Se pot folosi și frunze verzi, fragede de floarea soarelui tocate și amestecate cu uruieli umectate. Furajarea se face la discreție, pe măsura consumării, evitându-se risipa și mai ales lăcomia și agitația în timpul administrării. Ouatul la rațe începe după 5-6 luni la rasele ușoare și după 7 luni la rasele grele (Pekin). Ouăle de rață se adună dimineața pentru că ouatul are loc noaptea. Curățenia și aerisirease fac zilnic, evitând poluarea. Îngrășarea rațelor adulte urmărește reducerea mișcărilor, care duc la pierdere de energie, deci și evitarea înotării în ape. În același timp se face hrănirea la discreție. Porumbul trebuie să fie 45% din amestec, 15% oleaginoase și 5% minerale. Rațele sunt păsări rezistente la boli, iar creșterea lor e mai simplă decât a găinilor.
Text: Monica Viericiu
Foto:www.pixabay.com
 

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. O rata trece de 2kg in doua luni, iar carnea e slaba si mai buna decat a unei gaini. Asta, combinat cu faptul ca sunt mult mai rezistente la boli, si usor de crescut, ma lasa cu o senzatie ciudata cum doar in Romania poti intalni – de ce sunt atat de rare? La oras nu gasesti nici macar la restaurante, decat la o mana care sunt mai selecte si poate cu specific vanatoresc. La suprapret, ca si cum ar fi adus rata din Australia.
    Poate reuseste cineva sa-mi explice care e problema.

Leave A Reply