Inregistrarea proprietatii

0

Afla care sunt pasii legali pe care trebuie sa ii faci dupa ce ti-ai achizitionat o casa.

Dupa achizitionarea unei case, noii proprietari trebuie sa intreprinda o serie de masuri, asa incat dreptul pe care l-au dobandit sa fie recunoscut atat de autoritatile publice, cat si de terte persoane private.

 Este importanta notificarea companiilor prestatoare de servicii publice

In plus, acestia sunt interesati sa notifice o serie de companii, prestatoare a unor servicii de utilitate publica, pentru a fi luati in evidenta de catre acestea. Toti acesti pasi vor asigura o folosinta efectiva cu privire la noua proprietate.

Desi forma autentica a contractului prin care se dobandeste un imobil este necesara doar daca respectivul imobil include un teren, in practica, toate contractele prin care se instraineaza orice fel de imobil se incheie in fata notarului public.

In acest caz, prima formalitate legala – intabularea dreptului de proprietate al noului proprietar in cartea funciara a imobilului – va fi indeplinita chiar de notarul public instrumentator al actului de instrainare.

In al doilea rand, orice persoana care dobandeste o cladire are obligaţia ca in termen de maxim 30 de zile de la data dobandirii sa depuna o declaratie fiscala la compartimentul de specialitate al autoritatii administratiei publice locale in a carei raza de competenta se afla cladirea.

 Cererile pentru energie, apa, gaz sunt esentiale

Totodata, noii proprietari vor fi interesati sa depuna cereri, pentru a fi luati in evidenta de catre furnizorii de energie electrica, apa, gaz metan, de catre societatea de interventii canalizare, de catre cea care salubrizeaza zona in care este situata casa, de catre compania de televiziune, telefonie fixa etc.


Articol publicat in revista Casa si gradina
Text: Amalia Stoica, avocat colaborator la biroul Tuca, Zbarcea & Asociatii, www.tuca.ro

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply