Înmulțești ușor planta de jad

1

Alina Svabic, loc. Carei, jud. Satu Mare
Dragi practici,
În cele ce urmează, vă prezint cu drag „copăcelul veșnic verde” cunoscut și drept planta de jad, o minunăție pe care o ador și de care are grijă toată familia mea.

crassula planta de jad
Foto: Alina Svabic
Planta jad (denumire științifică Crassula ovata), am primit-o de la bunica soțului meu în anul 1997. Am îndrăgit-o din prima clipă și drept dovadă face parte și acum din familia mea. Noi am botezat-o simplu copăcel. Vara este așezată afară, pe terasă, într-un loc însorit. Crassula ovata este o plantă care provine din Africa de Sud, deci îi plac căldura, soarele, dar și apa. Ramificațiile trebuie tăiate fiindcă din cauza lor planta capătă un aspect urât, dezordonat. Frunzele sunt foarte cărnoase, verzi; să nu vă faceți griji când îi schimbați mediul (primăvara din casă afară și toamna de afară în casă) și frunzele se vor îngălbeni și vor cădea. Se regenerează foarte repede. Vara o udăm de două ori pe zi, iar iarna o dată la trei zile. Iarna am așezat-o într-un loc luminos, la căldură și înflorește! Culmea este că vara nu face flori, ci iarna, cam în luna decembrie. Drept dovadă stau pozele făcute după Crăciun.
În fiecare toamnă îi schimb pământul. Acesta trebuie să fie un amestec de pământ de grădină cu mraniță (în proporție de 80% pământ de grădină și 20% mraniță), deoarece planta este grea, cu rădăcini viguroase care nu se prind în pământ foarte afânat. În perioada sărbătorilor de iarnă înflorește, are niște flori albe superbe, important este să aibă lumină și căldură. Îi place aerul uscat, dar să nu fie în bătaia curenților de aer. Înmulțirea se face foarte ușor, se taie un butaș, se lasă o zi ca tăietura să se zvânte (să se usuce puțin suprafața) și se plantează direct în ghiveci (deci este fără rădăcină) se prinde foarte repede. Planta jad este destul de rezistentă la dăunători, din păcate în vară am avut o problemă, a fost invadată de păduchi, deoarece era amplasată undeva în apropierea trandafirilor. Atenție! Dacă este udată în exces poate apărea putregaiul pe frunze și pe tulpini. Vă recomand cu drag acest „copăcel” de apartament, deoarece nu este prea pretențios, trăiește mult, se înmulțește ușor și, cel mai important lucru, îmbătrânește alături de tine.
Foto: Alina Svabic

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Gabriela Grigoraș

    Draga Alina am citit povestea ta despre Copăcelul veșnic verde , mi sa părut minunata , de un an jumate am și eu un mic copăcel îl îndrăgesc f mult dar pana acum nu mi-a înflorit niciodată , poate îmi poți da câteva sfaturi ce as putea face .

Leave A Reply