Înlătură florile ofilite ale panseluțelor

0

Gheorghe Cojocaru, Drăgăneşti-Olt, jud. Olt
Dragi prieteni,
E primăvară adevărată şi simt o plăcere deosebită să mă ocup de grădinărit, de cultivarea legumelor, a florilor şi a altor plante, care mă inspiră tot mai mult.
În viața cotidiană, noi, oamenii, depindem de numeroşi factori, dar pentru relaxare, mulți dorim o viață simplă cu o apropiere de munca pământului, aşa cum este viața la țară, pe care eu o îndrăgesc pentru că îmi dă satisfacții multiple. Viața simplă de la țară cu amenajări rustice şi locuri de odihnă umbroase vara, îmi dă speranță şi senzația de confort. Cu toate că înaintarea în vârstă mi-a redus din capacitatea de efort, pentru mine grădina naturală cu simplitatea ei îmi creează un spațiu vital şi plăcut. Această activitate în natură, plină de mişcare, este de fapt o necesitate a vieții noastre. Având o grădină, îmi permit să fac tot ceea ce mă inspiră şi ce-mi place, ideile fiind nelimitate. O grădină cu legume şi verdețuri produse personal îmi aduce sănătate şi plăcere. Fructele şi legumele obținute în grădina mea le folosesc cu încredere şi cu certitudinea că sunt potrivite pentru o alimentație sănătoasă. Pe de altă parte diversitatea şi frumusețea florilor pe care le cultiv mă fac fericit, îmi dau speranță şi devin visător.
Mirosul florilor răspândit în jur mă trezeşte şi simt plăcerea naturii adevărate. Florile exercită asupra omului o terapie benefică, care a fost dovedită şi care pentru mine se confirmă mereu. O grădină simplă, naturală, deşi cere muncă, nu e greu de întreținut. Dacă ai cultivat din toamnă bulbi de flori, plante perene, rizomi, toată primăvara te bucuri de flori frumoase. Narcisele, zambilele, lalelele şi alte flori precum irişii cu florile lor delicate ca nişte lucrări de artă, precum şi tradiționalele panseluțe drăgălaşe trezesc pentru fiecare dintre noi nostalgii şi amintiri potrivite şi aşezate pe suporturi ori pe balcon. Panseluțele au înflorire îndelungată dacă veți îndepărta florile ofilite, stimulând astfel înflorirea. Micşunelele, plante străvechi în grădinile de la țară, cu delicate flori galbene şi ruginii şi cu un miros plăcut sunt mereu de actualitate, mai ales că şi acestea pot creşte în vase. La fel de parfumată e şi ciucuşoara (Labularia sau Alyssum) care formează covoraşe de flori albe sau violete pe borduri sau în jardiniere revărsându-se pe marginea lor. Atrăgător este şi Miosotisul (nu-mă-uita) ce creşte în penumbră cu numeroase flori azurii ce te duc cu gândul la cerul senin de primăvară. Nu ignorați nici gura leului – plantă străveche cu înflorirea bogată.
Frumoase sunt şi florile violetei de Parma, zburătorului (Lunaria), ce întruchipează prin inflorescențe perfecțiunea buchetului. Toate acestea, ca şi garofițele populare, despre care am scris anterior, n-ar trebui să lipsească din nicio grădină de la țară. Plantele floricole oricare ar fi, cu coloritul lor viu şi variat încântă pe oricare dintre noi şi ne îndeamnă să le cultivăm în fiecare an, cu plăcere şi interes. Grădinile cu flori ne oferă loc de recreere indiferent de vârstă şi ne sensibilizează. Ori că le cultivăm în grădină, ori în vase pe balcoane şi la ferestre, florile aduc aceeaşi plăcere şi relaxare. Lucrul în grădină devine o activitate împotriva stresului cotidian şi ne face fericiți. E frumoasă primăvara, când munca se îmbină cu plăcerile grădinii. Un horticultor scria într-o revistă următoarele: „Cine vrea să-şi realizeze visurile pentru o grădină frumoasă trebuie să fie mai treaz şi să viseze mai profund.” Vă doresc o primăvară frumoasă tuturor!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply