Îngrijirea și înmulțirea la florile din ghivece

1

Claudia Poppel, Hunedoara

Claudia Poppel
Dragi prieteni,
Pentru că a venit vara, anotimpul în care an de an ne gândim ce trebuie să facem cu florile din ghivece, pentru a fi frumoase și sănătoase tot anul, vă povestesc cum mă ocup eu de florile mele.
Majoritatea plantelor le transplantez în fiecare primăvară, de la sfârșitul lunii februarie până la sfârșitul lunii mai. Este bine să facem operațiunea când încep să apară frunze noi. Plantele care înfloresc iarna le mut după ce s-au trecut florile.
Dacă planta nu mai crește, rădăcinile ies prin gaura din fundul ghiveciului, frunzele pălesc și sunt din ce în ce mai mici, atunci mut planta chiar dacă este alt anotimp.
Plantele mari, bătrâne, le transplantez la câțiva ani, când ghiveciul a devenit prea mic și în fiecare an, acestora le schimb stratul de pământ de la suprafață. Aleg un ghiveci cu diametrul cu 2-5 cm mai mare decât al celui în care se află planta. La bază așez un strat de pietriș pentru drenaj, apoi unul de pământ proaspăt, în funcție de cerințele plantei. Scot planta din ghiveciul vechi fără să-i deteriorez rădăcinile. Dacă este prea greu, mai bine sparg ghiveciul dacă este de ceramică sau îl tai cu o foarfecă de grădină dacă este de plastic. Așez planta în centrul vasului, cu 2 cm mai jos de marginea superioară a acestuia. Completez cu pământ și ud moderat cu apă la temperatura camerei.
Nu pun îngrășăminte imediat după transplantare, ci după cam după o lună. Se pot folosi îngrășăminte organice (gunoi de grajd fermentat) sau din cele anorganice complexe cu azot, fosfor, potasiu și microelemente. Acestea sunt comercializate sub diverse denumiri, în funcție de producător și se utilizează conform instrucți­uni­lor.
Cele mai bune ghivece sunt cele din lut ars sau din lemn, deoarece sunt poroase și permit respirația rădăcinilor. Fundul vasului trebuie să aibă unul sau mai multe orificii pentru scurgerea apei în exces.
Azaleele, cameliile, gardeniile, bromeliile și ferigile cresc bine în ghivece largi, nu prea adânci. Orhideele cresc bine în coșuri speciale, suspendate. Asparagusul și voalul-miresei necesită ghivece suspendate. Cactușii și plantele suculente decorative se plantează în grup, fiindcă așa sunt puse în valoare mai bine. Pentru ele se folosesc vase plate și mari.
Claudia Poppel
Fiecare specie are nevoie de solul potrivit (un anumit pH, conținut în săruri solubile, materii organice, porozitate, permeabilitate).
Plantele de apartament necesită un pământ diferit față de cel pentru plantele de balcon sau de grădină.
Cele mai utilizate sunt: mranița, pământul de frunze de pădure, turba, compostul. Se folosesc de obicei în amestecuri caracteristice fiecărei specii.
Turba nu poate fi folosită fără alt fel de pământ din cauza acidității și a sărăciei în elemente nutritive direct asimilabile. Singură sau cu nisip se folosește doar pentru înrădăcinarea butașilor.
Înmulțirea plantelor de apartament se face, în majoritatea cazurilor și la majoritatea speciilor în lunile martie-iunie, în funcție de temperatura generală. Acestea se înmulțesc în felul următor:
prin semințe: asparagusul, avocado, cactușii, urzicuțele, billbergia, browallia și unele mușcate;
prin butași de tulpină procedeiu de reproducere valabil la aproape toate plantele ornamentale de interior;
prin butași de frunze înrădăcinați în turba umedă (begoniile decorative prin frunze) sau direct în apă (vița de cameră, peperomia, violetele africane, cyperusul). Vasul în care se află butașii poate fi acoperit cu folie de plastic, pentru a fi împiedicată evaporarea apei.
prin divizarea tufelor: maranta, calathea, asparagus, aspidistra, spathiphyllum.
prin separarea stolonilor la voalul-miresei.
Florile nu trebuie să lipsească din nicio casă, fiindcă ele dau viață interiorului, crează o atmosferă de intimitate, de optimism și sunt decorative. Trebuie însă să le găsim locul cel mai potrivit, pentru că de acest lucru depinde atât aspectul camerei, cât și dezvoltarea plantelor. Rețineți că fiecare specie are nevoile sale.
Vă doresc să aveți parte de cele mai frumoase flori!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Bougainvillea floarea de hartie | Revista Practic idei

Leave A Reply