Îngrijirea porumbeilor se face cu pasiune și devotament

0
Foto: Ștefania Scuturdean
Ștefania Sucuturdean, Zau de Câmpie, jud. Mureș
Dragă redacție,
Până acum v-am scris despre iepurașii noștri și îngrijirile de care au nevoie, dar cred că orice crescător de animale, la un moment dat, depășește stadiul în care consideră animalul doar sursă de venit sau existență. La un moment dat acest stadiu este înlocuit de pasiune și dragoste pentru animale.
Având în vedere acestea, vreau să vă povestesc despre o nouă pasiune a familiei mele: porumbeii. În acest scop, soțul meu a ridicat un porumbar din plasă rabiț, câțiva pari și plăci ondulate pentru acoperiș. În interior a instalat cutiuțe construite special cu scop de cuibare pentru porumbei, precum și trocuțele pentru mâncare și apă, dar și șipci de lemn pe care să staționeze înaripatele.
Apoi au venit și porumbeii. Deocamdată, avem doar o pereche de poștași care au și făcut două ouă, o pereche de jucători de Galați, o pereche de capucini și o pereche de pave cu coada sub formă de evantai. E o adevărată plăcere să-i urmăresc cum comunică între ei, zboară și gânguresc.
Hrana nu e una pretențioasă, ci se limitează la boabe de grâu porumb, floarea-soarelui, mei. Apa trebuie să fie proaspătă și curată și în rest tot ce trebuie să facem pentru ei e să-i îmblânzim și să-i iubim. Ca toate păsările de curte, și porumbeii au nevoie de vaccinuri periodice, iar dacă nu sunt lăsați să zboare liberi nu prea sunt cazuri de îmbolnăviri.
Puișorii ies din ouă după cam 3 săptămâni și sunt hrăniți de ambii părinți în primele zile cu o substanță produsă în gușa părinților și care se numește „lapte de porumbel“ apoi pe măsură ce cresc, sunt hrăniți cu boabe. Trebuie știut că ouăle sunt clocite atât de mascul, cât și de femelă. Mai este de reținut că perechile formate rămân împreună pentru toată viața.
În legătură cu rasa jucător de Galați, acești porumbei sunt foarte frumoși, în general de culoare alb combinat cu maro sau crem, dar pot să aibă și alte varietăți. Particularitatea lor e ciocul mic și puțin întors ca de papagal. Calitatea lor de bază e faptul că o pereche de jucători de Galați poate cloci și 7 rânduri de ouă. De asemenea, sunt părinți desăvârșiți, îngrijindu-și ouăle și puii cu devotament. În acest sens, crescătorii de porumbei folosesc această rasă pe post de părinți pentru alte rase mai puțin devotate puilor. Astfel, în perioada în care își depun ouăle, se îndepărtează ouăle proprii și se pun în cuib ouă ale porumbeilor din care dorim să obținem mai mulți.
În perioada împerecherilor, masculii se luptă pentru cuibare și își aleg locul unde vor cloci ouăle, după care urmează dansul împerecherii în care cei doi porumbei execută ritualuri de împerechere, iar după acest obicei, o pereche de porumbei clocește.
Aș dori ca pasionații de porumbei să scrie despre aceste păsări frumoase și blânde. De asemenea, aș dori să aflu despre eventuale boli pe care aceștia le-ar putea contracta și despre tratamentele aferente.
În încheiere, îndemn toți iubitorii de animale, dacă au această posibilitate, să-și achiziționeze porumbei. Sunt tare frumoși și ușor de îngrijit.
Tuturor iubitorilor de animale le doresc să aibă parte de satisfacții și putere de muncă!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply