Ingrijirea peluzei

0

Peluza se ingrijeste tot timpul anului, iar tunderea ierbii este cea mai importanta activitate in intretinerea peluzei.

Inaltimea de tundere variaza in functie de specia de iarba si de sezon: la inceputul primaverii iarba se lasa mai inalta, apoi inaltimea scade treptat pana cand se ajunge la lungimea specifica tipului de iarba – 6 mm pentru gazonul de trafic, pana la 25 mm pentru gazonul ornamental.

  • Toamna se revine la inaltimea din timpul primaverii. O alta metoda de ghidare este aceea de a tunde gazonul la o treime din lungimea firului de iarba; sub copaci si in locurile umbrite iarba se lasa mai inalta.
  • Frecventa medie de tundere este de doua ori pe saptamana in timpul verii si o data pe saptamana in timpul primaverii si al toamnei sau in perioadele secetoase de vara.
  • Peluza se poate tunde si in timpul iernii, dar numai daca este o perioada foarte calduroasa, iar pamantul este uscat.
  • Masinile de tuns iarba sunt cu atat mai bune cu cat au un numar mai mare de lame de taiere.
  • Se recomanda perierea peluzei inainte de tundere atunci cand gazonul este foarte fin  sau atunci cand se tunde dimineata, pentru a scutura roua de pa iarba.

Nu lasa iarba taiata pe gazon, deoarece impiedica aerisirea plantelor si favorizeaza aparitia bolilor. Aceasta poate fi lasata doar in perioadele foarte secetoase, reducand evaporarea apei din sol.


Articol publicat in revista Casa si Gradina
Text: Patricia Usurelu
Foto: Shutterstock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply