Îngrijirea lămâiului

0

Iordana Vasile, Buzău

lamai, lemon, îngrijirea lămâiului
Foto: pixabay.com
De curând am intrat în posesia unui frumos lămâi și m-am documentat și vă scriu despre el, cu gândul că informațiile vă vor fi de ajutor. Iată ce este de știut despre îngrijirea lămâiului (Citrus limon),
Eeste o specie subtropicală, obișnuită cu temperaturi ridicate, de aceea la noi în țară se cultivă ca plantă de ghiveci, iar în perioada iernii se adăpostește în casă. Când cresc fructele, este o mare bucurie! Nu toți lămâii fructifică, ci doar cei care au fost altoiți.
Aveți grijă, lămâiul este în pericol când începe să-și piardă frunzele, fiindcă rezervele de substanțe sunt stocate în frunze. Așezați-l la lumină, dar rețineți că în zilele toride nu suportă lumina direct pe el. Asigurați-i în apartament temperaturi de 12-13 grade Celsius, iar la 23-30 grade Celsius obțineți optimul de creștere; când se depășesc aceste temperaturi se oprește din creștere. Dacă-l îngrijiți bine îl puteți avea 50-60 de ani.
Pe fundul ghiveciului se pune un strat de nisip pentru drenaj, iar substratul ar fi bine să-l alegeți din comerț. Îl udați cu apă de ploaie la temperatura camerei, cea de la robinet, fiind tratată cu clor, afectează sănătatea lămâiului. Are nevoie de fertilizare specială, iar pentru stimularea înfloririi în anul al patrulea, treceți la un fertilizant pentru flori.
Aveți grijă la insectele dăunătoare (păduchi, păienjeni) și interveniți când este cazul, stropind cu insecticide specifice. Pentru a stimula ramificarea, ciupiți vârful, păstrați câteva ramuri mai viguroase, restul tăiați-le și acestora rămase ciupiți-le și lor vârfurile în funcție de creștere. Rodirea se întâmplă după 4-5 ani. Mutarea periodică în vase mai mari se face cu pământ cu tot, iar când va ajunge în vasul definitiv i se va pune pământ deasupra. Găsiți-i loc fără curent, fără raze de soare directe, și dați-i timp pentru acomodare la schimbări de temperatură sau lumină. Adăpostirea pe perioada de iarnă începe înaintea brumelor, la minim 10 grade Celsius. Dacă sunt lăsate prea multe fructe, s-ar putea să pierdeți lămâiul, nu va avea putere să le ducă și frunzele se usucă.
Sper că v-ați făcut o părere despre îngrijirea lămâiului, dacă vă interesează și înmulțirea lămâiului, citiți aici. Mult succes vă doresc!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply