Ingredientul de leac este varza

0
castron cu verzisoare
Foto: arhiva Practic
Liliana Stoica, Brăila
Dragă redacție, Varza este socotită drept cea mai veche legumă cultivată de om. În scrierile antice se vorbește despre culturi de varză în Grecia, Roma.
Calitățile vindecătoare ale verzei au fost cunoscute și recomantate încă din antichitate. Toți medicii recomandau varza pentru diferite afecțiuni. Este recomandată în supe calmante pentru cardiaci și pentru cei care suferă de digestie anevoioasă. Romanii o foloseau drept pansament pentru răni și beau sucul și zeama de varză pentru vindecarea bolilor digestive. În Evul Mediu varza a avut un rol de frunte între leacurile tradiționale, fiind recomandată atât intern, cât și extern, pentru vindecări care păreau miraculoase, în boli de piele, digestive, în anemii, stări de slăbire și, amestecată cu miere, în tuse rebelă. Consumată în stare proaspătă, în salate, sub formă de suc proaspăt stors, fiartă sau înăbușită, varza se dovedește un remediu capabil să vindece cele mai rebele afecțiuni. La început a existat un soi de varză, numită maritimă pentru că creștea în stare sălbatică în apropierea Mediteranei. Din acest soi, prin selecții repetate, s-au obținut de-a lungul secolelor mai multe variante de varză.
 Varză albă cu frunze verzi deschis, albicioase, un soi de varză de vară, cu frunzele mai moi, recomandată pentru sucuri, supe, mâncăruri.
 Varza verde este o varză de toamnă, cu frunzele mai tari și nervuri mai puternice și este recomandată pentru conservare prin murare.
 Varza de Bruxelles. Este puțin cultivată la noi în țară. Pe o singură plantă cresc 50-60 de verze rotunde de 5-6 cm. Se folosește în alimentație și are o puternică acțiune antiglicemiantă. Mai există varza roșie, varza de savană etc.
Varza – remediu universal
 alcoolismul, anemia și ciroza se tratează cu 2 pahare de suc proaspăt de varză albă sau verde.
 chisturile, tumorile benigne și maligne se reduc după o cură de suc de varză albă.
 în digestiile anevoioase se mănâncă zilnic salate de varză proaspătă ca aperitiv.
 sucul de varză este un excelent leac împotriva îmbătrânirii premature.
 cei aflați în convalescență, cei grav bolnavi pot fi tratați cu suc de varză proaspătă, ușor digerabil și foarte hrănitor și vitaminizant.
 supa de varză este indicată în digestiile dificile, obezitate, acnee, ciroză, colite. Multă sănătate vă doresc tuturor!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply