Îngrășămintele foliare (II)

0
cos legume
Foto: pixabay.com
Nicolae Cristea, Constanța
Dragi cititori,
Revin cu detalii despre îngrășămintele foliare pentru plantele din grădină.
Administrarea acestora se face după o prealabilă cunoaștere a apariției carențelor și observarea fenomenelor de carență pe parcursul a 2-5 ani de practică în domeniu, deoarece de la aceste îngrășăminte foliare și un neavizat are mult de învățat.
Cel mai popular și cunoscut îngrășământ universal lichid este Foliplant, care este cel mai bine echilibrat, conținând aproape toate elementele necesare plantelor, de la arbuști ornamentali la căpșuni, pomi fructiferi, floarea soarelui, legume, viță de vie.
Apoi eficient este și Florimax-L pentru plantele legumicole, dar în mod special în floricultură (pentru trandafiri, plante de apartament, bulboase).
Universal XL este un îngrășământ bun pentru plante de apartament, pomicultură, floricultură, chiar și viticultură (aplicarea făcându-se prin pulverizare).
Mai sunt și alte îngrășăminte în magazinele de specialitate. Pe toate recipientele ai instrucțiuni de utilizare și dozajul respectiv.
Tratamentele foliare se aplică o dată la 8-10 zile, nu mai mult, deoarece o supradoză arde în special florile, lăstarii, iar frunzele devin lemnoase și casante. Din experiență am observat că, prin tratamentul regulat al plantelor cu îngrășăminte foliare, dispar total afidele (păduchii de frunze), cât și musculița albă de seră, plus și alți dăunători. Se observă o remisie a virozelor, cât și a bolilor fungice (cum sunt de exemplu mana, făinarea, putregaiul brun și cenușiu).
Dozele folosite variază în funcție de produs, deci citiți eticheta. Trebuie să se respecte dozajul pentru a nu avea surprize neplăcute. Perioada de tratament este aprilie-octombrie. Absorbția substanțelor este maximă când se aplică și pe fața inferioară a frunzelor cu atomizorul, în prima parte a zilei, chiar după răsărit ori spre seară. Îngrăşăminte foliare cu mult fosfor, azot amoniacal, bor, fier stimulează legarea fructelor şi formarea seminţelor, pe când cele cu mult azot nitric, potasiu, calciu, magneziu sporesc mărimea şi greutatea fructelor.
Sper ca sfaturile să fie de folos tuturor legumicultorilor, viticultorilor și nu numai. Vă doresc recolte bogate și de calitate!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply