Îngrășăminte din bucătărie

0
casa si flori
Foto: Elena Râncioagă
Elena Râncioagă, sat Izvoru, com. Provița de Sus, jud. Prahova
Dragii mei, Secretul plantelor viguroase, care înfloresc abundent, constă în hrana bogată în minerale.
Nu e nevoie să căutați soluții complicate în florării. Cu puțin zaț de cafea sau coji de ouă, le puteți pregăti plantelor voastre un adevărat festin, natural și sigur. Eu așa procedez de ani de zile și am niște plante minunate. Zațul de cafea este un fertilizator excelent. Îl folosesc cu măsură numai pentru anumite flori. Două-trei lingurițe de zaț la începutul verii și al toamnei sunt suficiente pentru plantele de ghiveci. În jurul plantelor de grădină adaug cantități mai mari și le sap odată cu pământul. La florile din ghivece adaug zaț de cafea doar pentru plantele care iubesc solurile acide, cum ar fi azaleea, camelia, gardenia, citricele, anthurium, gloxiniile sau violetele africane. În grădină se împacă foarte bine cu pan-seluțele, hortensiile, primulele, pepenii și cartofii. Zațul de cafea îndepărtează melcii, iar dacă mucegăiește în zilele ploioase, nu dăunează deloc plantelor. Plantele au nevoie de calciu în perioada de creștere pentru dezvoltarea rădăcinilor. În plus, calciul le ajută să rețină potasiul, un element care contribuie mai târziu la creșterea cren-guțelor noi. Adaugi în pământ o linguriță de coji pisate fin, ori de câte ori plantezi o nouă floare. În grădină, toamna și iarna, risipesc cojile de ouă printre straturile de legume și de flori. Primăvara le sap odată cu pământul și astfel vor hrăni rădăcinile plantelor. Folosesc și oțet de mere pentru plantele mele dragi. Adaug o linguriță de oțet de mere într-un litru de apă atunci când ud trandafirul chinezesc sau azaleea. Folosesc această soluție o dată sau de două ori pe lună, numai când observ că frunzele plantelor și-au pierdut strălucirea. În grădină, un litru de soluție de oțet de mere este bun la rădăcina trandafirilor și a hortensiilor, o dată pe lună. În ghivece, folosesc cu prudență pentru plantele lemnoase și cele care preferă solul acid. Bicarbonatul și amoniacul sunt două produse din bucătărie pe care le folosesc pe post de îngrășăminte pentru flori. Într-un litru de apă pun o linguriță de bicarbonat de sodiu sau praf de copt și mai adaug și câteva picături de amoniac și o linguriță de sare amară. Obțin astfel o soluție cu o concentrație de minerale numai bună pentru plante. În ghivece se udă orice plantă cu această soluție odată la două săptămâni, în perioada în care apar bobocii și înfloresc. În grădină prepar cantități mai mari de soluție și folosesc atât pentru legume, cât și pentru flori în perioadele de înflorire. Puteți să-mi urmați exemplul și voi, dragi cititori, și veți fi cu siguranță mulțumiți de rezultate. În primul rând nu vă costă o avere aceste „îngrășăminte din bucătărie”, iar plantele vor fi sănătoase, viguroase și pline de flori. Vă doresc succes!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply