Influența culorilor: roșul

0

Monica Viericiu
Culorile ne influențează hotărâtor viața, începând de la prima clipă a dimineții când ne bem cafeaua și ne decidem asupra ținutei vestimentare și până seara când întunericul estompează tonurile. Dar oare ce transmite fiecare culoare? De data aceasta vorbim despre roșu.
Cine nu a admirat măcar o dată în viață o femeia îmbrăcată în roșu? Cine nu a remarcat o mașină de curse de un roșu intens, când lângă ea sunt încă 3 exact același model, doar că de altă culoare? Când te enervezi, nu ți se pare că vezi roșu în fața ochilor? De ce, pentru simplul fapt că roșul transmite multe: dorință, dominanță, competiție. Roșul însuflețește, atrage atenția, provoacă la acțiune, excită, ridică tensiunea sângelui și crește tonusul muscular, stimulează intelectul dar totodată poate fi perceput drept amenințător, agresiv, neliniștitor. Tocmai de aceea este asociat și semnelor care indică pericol, incendiu, accesul interzis în diverse locuri, inclusiv pe semnele de circulație.
În ce camere este indicat să folosim culoarea roșie? Este recomandat îndeosebi în spații mari, în cele mai reci, pentru a dinamiza camerele unde se desfășoară activități repetitive, monotone, în bucătării, în holuri de intrare. O încăpere zugrăvită integral în roșu sau cu dulapuri mari finisate în acest fel este prea apăsătoare, iritantă, dar un singur perete sau elemente mici, dispersate cu gust pot contribui la crearea unei atmosfere plăcute, dinamice, tinerești.
Foto: Monica Viericiu
 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply