Incotro se indreapta Romania din punct de vedere al incalzirii locuintelor

0

Cresterea continua a pretului la energia termica, problemele constante ale CET-urilor din intreaga tara, cat si dorinta de independenta a romanilor a dus, in ultimii zece ani, la debransarea a peste 1,1 milioane de locuinte de la sistemul de incalzire centralizat.

Potrivit datelor Ariston Thermo Romania, liderul pietei locale de centrale termice, in anul 2002 sistemul centralizat deservea 2,5 milioane de locuinte, pentru ca in acest moment doar 1,4 milioane sa fie inca bransate. In paralel, parcul de centrale termice instalate la nivel national a depasit 1,5 milioane de unitati. 
Din 2010, media debransarilor anuale de la sistemul centralizat a fost de peste 75.000 de locuinte. In acelasi timp, piata de centrale termice se situeaza la un volum de circa 140.000 de centrale anual, dintre acestea aproximativ 60% fiind comercializate catre locuintele ce au renuntat la sistemul centralizat. Restul din piata revine inlocuirilor de centrale ce sunt in functiune de peste 10 ani, dar si proiectelor rezidentiale noi si locuintelor individuale noi.  
“Principalele motive pentru care am asistat in ultimii ani la debransari masive si la tot mai multe instalari de sisteme individuale sunt cresterea continua a pretului la energie termica si problemele permanente ale CET-urilor. Astfel, doar in ultimii 4 ani, la nivel national, costul de facturare al Gcal a crescut, in medie, cu 71%”, a declarat Catalin Draguleanu, Country Sales and Operation Manager Ariston Thermo Romania. 
Acesta a subliniat ca cele mai mari cresteri ale pretului la energia termica facturat catre populatie in perioada 2008 – 2012 au putut fi observate in judetele Covasna (+245%), Caras Severin (+210%), Constanta (+187%), Neamt (+168%) si Giurgiu (+154%).

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply