A început sezonul răcelilor și pentru căței!

0

Mulțumesc foarte mult pentru toate premiile acordate până acum. Ca un iubitor de animale ce sunt, vă scriu despre bolile de toamnă la căței, care sunt declanșate din cauza schimbărilor climaterice bruște. Din simple răceli, acestea pot evolua mai grav.
Factorii iritanți pentru căile respiratorii sunt curenții de aer rece, umezeala din atmosferă și alergenii specifici anotimpului. În această perioadă se pot îmbolnăvi de: faringite, rinite, sinuzite, bronșite etc.
Faringitele sunt inflamațiile acute ale mucoaselor nasofaringelui și orofaringelui, ca urmare a acțiunii iritative a unor factori fizici, chimici sau traumatici. Din cauza durerilor, animalul refuză să mănânce și să bea. Dacă boala se complică și cu afectarea laringelui, apare tusea. Adesea câinele salivează abundent, chiar vomită. Procesul inflamator cuprinde frecvent zonele învecinate, complicându-se cu amigdalite și rinite. Tratamentul urmărește înlăturarea factorilor iritanți (alimente fierbinți sau abia scoase de la frigider, plimbările lungi pe vreme rece, zgărzile foarte strânse). Se vor administra antiseptice locale și badijonări cu tinctură de iod, iar în cazul complicațiilor bacteriene, sulfamide, antibiotice.
Amigdalitele au drept manifestări specifice: tusea însoțită de eliminarea de mucus, lipsa apetitului, hipersalivației, dificultăți respiratorii. Tratamentul constă în reducerea iritației locale prin badijonări interne cu albastru de metil, administrarea de alimente semilichide sau lichide și, în unele cazuri grave, extirparea amigdalelor.
Rinitele și sinuzitele reprezintă inflamarea acută sau cronică a mucoasei cavității nazale a animalelor bolnave, respectiv a sinusurilor. Rinita acută se manifestă prin scurgeri nazale, uni sau bilaterale, strănut și greutate în respirație.
Traheobronșitele sunt caracterizate prin inflamarea mucoasei căilor respiratorii la nivel traheal și bronhial. Semnul caracterstic lor este tusea, care se intensifică la efort fizic și la schimbarea temperaturii mediului ambiant. Traheita poate apărea ca urmare a lătratului excesiv și a inhalării de aer rece și umed, dar și ca manifestare a unei afecțiuni cardiace cronice. Tratamentul necesită o igienă a mediului adecvată, odihnă, căldură, antibiotice, expectorante sau antitusive. O traheobronșită netratată poate duce la o pneumonie gravă.
Deci, dragi prieteni, fiți atenți la comportamentul câinelui, pentru ca o simplă răceală să nu se transforme în ceva mai grav. Încercați și depistați cauza bolii și mergeți cu animăluțul la medic de la primele simptome. Evitați să-i administrați diverse medicamente după cum credeți de cuviință, ca să nu-i faceți mai mult rău decât bine.
Să aveți companioni necuvântători sănătoși, care să vă apere de răuvoitori și de plictis!
Gheorghe Văduva, sat Oltețani, com. Laloșu, jud. Vâlcea

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply