Înainte de a consuma din porc, așteptați rezultatele analizei! (II)

0

@ Concurent: Gheorghe Cojocaru, loc. Drăgănești, jud. Olt
Pentru prevenirea acestor necazuri (vezi prima parte a articolului aici), nu se va consuma carne neexaminată pentru trichină. Examinarea este obligatorie atât prin legea sanitar-veterinară, cât și prin normele de valorificare și comercializare a cărnurilor.
Examenul trichineloscopic (sau trichinoscopic) al cărnii de porc se face imediat după sacrificare și tranșare ducând probe la un laborator sanitar-veterinar sau la dispensarele și circumscripțiile veterinare, ori în laboratoarele de la abatoare – indiferent de proveniența animalului (crescut sau cumpărat).
Probele de examinat pentru trichină care sunt recoltate de la animalele sacrificate se pun separat pe fiecare animal împreună cu numărul matricol (cercelul de identificare).
Cele mai bune probe de examinat sunt porțiunile de musculatură din pilierii diafragmatici (10-20 g) care sunt acei mușchi ca o coadă de rândunică ce susțin ficatul animalului de peretele diafragmei. Se mai poate recolta și din porțiunea cărnoasă a diafragmei (peretele separator al cavității toracice de cea abdominală), precum și din mușchii intercostali și abdominnali (fleică), mușchii de la baza limbii și mușchii laringieni.
Pot fi luate probe și din mușchiuleții situați în cavitatea abdominală în spatele rinichilor, de o parte și de alta a coloanei vertebrale – numiți mușchii psoas – dar cum valoarea alimentară a acestora este superioară se cam ocolesc.
Nu sunt bune probele de grăsime. Probele luate din mușchii mari – albi (longissimus dorsis) pot denatura rezultatul. Din probele de examinat se pun bucățele tăiate cu vârful foarfecii pe lama trichinoscopică compresoare, cel puțin 12 câmpuri microscopice. În caz de suspiciune se repetă examinarea pe 24 de câmpuri miscroscopice (toată lama).
Trichinoscopul poate fi un microscop special sau un trichinoscop cu ecran. În caz de infestare se descoperă larve adăpostite între fibrele musculare (una sau două la un loc). Se declară carne infestată și se oprește de la consum pentru distrugere, chiar dacă  a fost depistată o singură larvă.
Mare atenție! Larvele de Trichinella spiralis rezistă la congelare până la 58 grade Celsius, iar la fierbere două ore și jumătate tăiate în bucăți de 10×10 cm. Deci temperatura scăzută, afumarea ori sărarea nu afectează larvele.
Temperatura umedă (fierberea) distruge parazitul mai repede decât temperatura uscată (la grătar sau prăjită). Nerespectarea măsurilor pentru examinare și darea în consum a cărnurilor de porc neexaminat pentru trichineloză se sancționează aspru prin Legea sanitar-veterinară.
Menționez că dintre organele interne ale porcului numai ficatul nu se infestează niciodată cu trichină și grăsimea fără fibre musculare (osânza) sau șoriciul de pe zonele grase fără fibre musculare.
Dragi cititori, aveți răbdare până la examinarea cărnii de porc, fiindcă e important pentru voi. Socotesc că aceste sfaturi vor fi de folos celor ce vor să își apere sănătatea!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply