Primăvara, în stupină instalați adăpătoarele

0

A venit primăvara, când încep unele lucrări în stupină. Apicultorii au pregătit din timpul iernii lăzile pentru sezonul următor, dezinfectându-le, spălându-le. Fac totul să aibă şi ramele gata în plin sezon de roire sau când vor să facă roiuri artificiale.
Ce trebuie să faceți în stupină în februarie-martie, depinde în ce zonă a țării locuiți, în partea noastră din jud. Cluj, primăvara începe mai târziu. Vizitați cât de des stupina, de 3-4 ori pe săptămână, efec­tuați controalele ca să puteți observa starea familiilor de albine. Este perioada când de cele mai multe ori se termină rezerva de hrană, mai ales dacă din toamnă nu ați pus suficientă hrană sau ați scos mierea de masă. Administrați plăci cu zahăr candel sau miere cristalizată. Le aşezați deasupra ramelor unde se află ghemul de albine.


Matca, dacă este bine hrănită, intensifică ouatul, iar puietul apare în procent ridicat, familia de albine sporeşte şi va fi pregătită pentru următoarea perioadă de recoltat polen şi nectar de la primele flori de primăvară. În martie urmăriți cu atenție zborurile de curățire ale albinelor. La familia de albine care a iernat bine, procentul de albine moarte nu trebuie să depăşească maxim 250-300 de indivizi. Dacă din unii stupi nu iese nicio albină, iar când ciocăniți în stup nu se aude niciun zgomot, înseamnă că familia este moartă.
Desfaceți stupul, ardeți albinele, apoi curățați şi dezinfectați stupul. În martie, când timpul s-a mai încălzit, instalați adăpătoarele, în care veți pune apă călduță cu 1 linguriță de sare. Instalați adăpătoarele la loc cât mai însorit şi schimbați apa zilnic. Aceste lucrări trebuie efectuate în stupină în prag de primăvară. În 7 ianuarie a avut loc primul zbor de curățire în zona noastră. Stimați apicultori, să sperăm că vom avea familii de albine sănătoase, roiuri multe, miere, ceară și polen pe măsura aşteptărilor.

Text: Iuliana Todor, Domoşu, Huedin, jud. Cluj

Foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply