Divizarea tufelor de iasomie si margarete

1

Iasomia și margaretele îmi aduc aminte de copilăria mea, când ne jucam în grădina bunicii. Au trecut anii și iasomia bunicii s-a uscat, dar am găsit butași de iasomie și un ghiveci cu margarete la un supermarket.

Iasomia

Iasomia mea anul trecut avea flori foarte puține, dar de atunci s-a dezvoltat, devenind o tufă voluminoasă, pe care la începutul primăverii am tuns-o, rărindu-i ramurile și scurtându-le până i-am obținut forma dorită. În acest an m-a surprins cu abundența florilor sale albe, ce apar în buchete și au un parfum îmbătător.
Primăvara aceasta fiind secetoasă în zona noastră, a fost nevoie de udare cu apă din belșug. Iasomia nu este pre­tențioasă față de sol, preferând zonele însorite ale grădinii sau semiumbra. Înmulțirea acestui arbust se poate realiza prin marcotaj, prin butași în verde, prin butași lemnificați.
Înmulțirea prin marcotaj: îngroapăm ramuri, capătul lor rămânând deasupra pământului, iar primăvara devreme, după ce au rădăcini, se separă noua plantă și se sădește în locul definitiv.

iasomie
Foto: Dora Szabo

Înmulțirea prin butași în verde: după înflorire facem butași din vârfuri cu 3-4 ochiuri, lăsând o singură frunză, plantăm butașii în locuri semiumbrite și călduroase, udând la 2 zile.
Înmulțirea prin butași lemnificați: primăvara devreme facem butași din capete de tulpini de 3-4 ochiuri, după care plantăm butașii la semiumbră și la loc călduros, udând la interval de 3 zile. În fiecare primăvară iasomia trebuie reîntinerită prin tăieri, pentru asigurarea unei înfloriri abundente.
Fertilizez astfel planta: toamna, înainte de a săpa pământul, împrăștii mraniță, primăvara, înainte de înflorire aplic un îngrășământ lichid pentru flori la o udare, amestecând cu apă de ploaie. Pentru priveliștea minunată pe care o oferă, merită să-i dăm loc în grădina noastră de flori.

Margaretele

Margaretele mele au flori mari, albe, simple, dar există și colorate sau cu flori duble. Nu au pretenții față de sol, dar preferă locurile însorite. Vara necesită udare, fertilizez cu în-grășământ lichid pentru flori o dată pe lună. Înmulțirea se poate face prin divizarea tufei în martie sau în septembrie, precum și prin semințe. Pentru o înflorire îndelungată înlătur periodic florile ofilite și frunzele uscate, astfel îi asigur acestei flori frumoase un aspect îngrijit. Planta rezistă la frig, peste iarnă rămâne în pământ în grădină, primăvara tufa se dezvoltă viguros, cucerind loc însemnat în grădină. Fiind plantă perenă, se cultivă adesea în grădini, pe care le înfrumusețează cu o celebră inflorescență.

Foto: Dora Szabo/pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Cum ingrijesti florile vara | Revista Practic idei

Leave A Reply