În octombrie scot tuberculii de Mirabilis

1

Dóra Szabó, Cehu Silvaniei, jud. Sălaj
Stimată redacție, dragi cititori,
Grădina de flori în această perioadă prezintă o coloratură minunată. Pe lângă trandafiri înfloresc daliile pitice, crăițe și două specii pe care le prezint în continuare: gornița îngerașului și gladiolele. Sunt două flori minunate frecvent întâlnite în grădinile din zona noastră.

Mirabilis

Gornița îngerașului (Mirabilis jalapa) sau barba împăratului are tufe voluminoase, pline de flori sub formă de trompete mici, de culori diferite, pe aceeași tufă fiind flori galbene, portocalii, mov, roșii, flori ce se deschid după amiaza, în jurul orei 4, iar dimineața florile se închid din nou. Înflorește din mijlocul verii până la venirea gerurilor. Este o plantă nepretențioasă. Preferă locurile însorite, dar se dezvoltă viguros și la semiumbră. Preferă solurile bogate, bine drenate, dar crește bine și în solurile obișnuite. Suportă canicula și seceta moderată. Fertilizez lunar o dată, pentru o creștere mai viguroasă. Înmulțirea plantei se poate realiza prin două metode: prin semințe și prin tuberculi. Semințele se seamănă pentru răsaduri sau direct în pământ, în grădină, la două săptămâni după primele înghețuri. Prin tuberculi, înmulțirea se realizează astfel: toamna se scot tuberculii după primul îngheț și se păstrează într-un loc întunecat și răcoros, ferit de îngheț. Eu depozitez tuberculii în pivniță împreună cu bulbii de gladiole și de dalii. Avantajul înmulțirii prin tuberculi este obținerea de plante mai viguroase decât cele obținute prin semințe. Toamna semințele cad pe pământ, iar primăvara răsar o sumedenie de răsaduri, pe care le răresc și le mut.

Gladiolele

Gladiolele (săbiuțe) au florile de forma unor pâlnii, petalele fiind dantelate sau franjurate și sunt grupate în inflorescențe de tip spic, pe o plantă fiind 20-30 de flori, care se deschid pe rând începând în partea de jos. Tija florală ajunge și la 150 cm lungime, iar culoarea florilor poate fi: alb, roz, galben, portocaliu, roșu, bordo, violet. Preferă locurile însorite, se udă moderat. Pentru înlăturarea buruienilor și a crustei, sap pământul lângă plante și chiar mușuroiesc; tutoratul îl fac cu țăruși de lemn și cu ață grosuță sau cu pânză făcută fâșii înguste, înainte de înflorire, astfel asigur poziția verticală a florilor. În octombrie, când frunzele se îngălbenesc și se usucă, scot bulbii din pământ, iar după zvântare îi depozitez în cutii de carton în pivniță, după curățirea bulbilor. Plantarea o fac primăvara în luna mai, la 10 cm adâncime. Vă doresc flori frumoase!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Cum cultiv orhidee | Revista Practic idei

Leave A Reply