În mai, duc stupii la pădure pentru culesul de salcâm

0
Foto: Octav Vitcu
prof. Octav Vitcu, loc. Ibănești, jud. Botoșani
Stimată redacție,
Vă scriu despre lucrările apicole necesare în luna mai.
Aceasta este ultima lună a primăverii, iar zilele însorite sunt în continuă creștere. În luna mai se termină înflorirea tuturor pomilor fructiferi, de aceea luna aceasta se mai numește și florar. Este cea mai frumoasă lună a anului, datorită frumuseții florilor de la speciile pomicole, cât și a florii melifere spontane.
Iată care sunt principalele lucrări apicole din această lună:
Continuarea lărgirii cuibului de puiet în raport cu dezvoltarea familiei de albine și evoluția culesului de nectar și polen.
Instalarea colectoarelor de polen acolo unde nu s-a făcut în luna precedentă, aceasta pentru a evita blocarea ramelor cu polen.
Menținerea familiilor de albine puternice și sănătoase, prin scoaterea periodică a fagurilor cu puiet căpăcit în vederea întăririi familiilor de albine mai slabe.
Pregătirea familiilor de albine pentru valorificarea superioară a nectarului de la salcâm, prin adăugarea de faguri artificiali în vederea clădirii lor, creând astfel spațiul necesar depozitării nectarului de la această importantă specie meliferă, ducând în mod sigur la creșterea producției de miere de salcâm.
Efectuarea transportului stupilor în apropierea pădurilor de salcâm, ori lângă perdelele de protecție făcute din salcâmi. Stupii se mai pot transporta și la culturile de rapiță, care este în floare în această lună. Transportul stupilor se va face numai noaptea, luând toate măsurile de protecția muncii.
Extragerea mierii de salcâm sau de rapiță.
Recunoașterea în teren a surselor melifere: salcâm, rapiță, pomi fructiferi, dar și a căilor de acces la aceste surse de cules.
Uscarea și condiționarea polenului recoltat de albine.
Instalarea și alimentarea  periodică a topitorului de ceară, tip solar, unde se va obține ceară de calitate provenită din ramele clăditoare, instalate în fiecare stup. De asemenea, se vor topi fagurii reformați sau distruși de șoareci.
Odată la câteva zile se va împrospăta apa din adăpătorul stupinei, cunoscând că în lipsa apei din stupină, albinele caută apă în locuri neigienice ca platformele de gunoi, bălțile din drumuri, pâraie, iazuri unde există riscul intoxicării sau chiar a înecării albinelor.
Prevenirea intoxicațiilor albinelor cu substanțe fitofarmaceutice în timp ce în zonă se fac tratamente contra bolilor și dăunătorilor agricoli. Recomand a se ține legătura cu primăria locală, cu centrele de avertizare și cu medicul veterinar.
Trebuie rețint că cei mai buni faguri sunt clădiți de albine în timpul înfloririi livezilor, deoarece în acest timp familia se găsește în stadiul de creștere și ea are nevoie de un număr cât mai mare de celule de lucrătoare.
Doresc succes deplin tuturor apicultorilor!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply