În mai dai și ultimele plante de ghiveci afară, la soare

0
Foto: Mihaela Iordache
Mihaela Iordache, com. Drajna, sat Drajna, jud. Prahova
Dragă Practic-Idei,
Odată cu venirea primăverii am început să scoatem plantele afară, treptat, în martie pe cele mai rezistente, apoi, în mai, pe cele mai firave, până s-a stabilizat temperatura și a scăzut pericolul de ploi reci.
După o iarnă atât de geroasă și o primăvară cu variații de temperatură atât de mari, multe dintre plantele iubite de noi au murit. Vreau să vă prezint câteva dintre plantele mele care au supraviețuit:
Pilea spruceana: gofrată, păroasă și cu nervure negre, este o plantă de origine din Vietnam. Are flori neînsemnate, asemănătoare cu cele de urzică. Temperatura minimă iarna este de 16 grade Celsius, în rest, temperatura normală a camerei, în jur de 20-25 grade Celsius.
În perioada de creștere mențineți substratul abia umezit, lăsându-l să se usuce la suprafață între două udări. Iarna, udați și mai puțin. Iubește umezeala, așa că pulverizați frunzele periodic cu apă și așezați ghiveciul într-o tavă cu pietriș umed pentru sporirea umidității.
Vara, o dată la 2 săptămâni, aplicați un îngrășământ lichid echilibrat în N, P și K, pe care îl luați de la florărie. Se înmulțește foarte ușor din aprilie până în septembrie, deci o puteți înmulți și în această lună cu succes. Înmulțiți planta la 2 ani, ca să aveți exemplare foarte stufoase.
Peperomia – o plantă foarte des întâlnită, care vine din regiunile tropicale. Preferă lumina multă, dar nu direct de la soare. Iarna temperatura camerei în care o țineți nu trebuie să scadă sub 16 grade Celsius și o udați mai rar, deoarece absoarbe greu apa când aerul este rece. Peperomiile detestă curenții de aer rece, care le stompează creșterea, așa că evitați să păstrați ghiveciul aproape de uși sau ferestre.
Eu am următoarele tipuri de peperomii, pe care le îngrijesc cu drag: peperomia obtusifolia (frunze alungite cu roșu pe margine), peperomia caperata (frunzele în formă de inimă), peperomia magnolifolia (alb cu verde).
Vă doresc o primăvară cât mai călduroasă și să aveți parte de flori cât mai frumoase!
Multă sănătate!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply