În luna martie efectuați tratamente în stupină

1

_MG_6485Mihăiță Pânzaru, sat Brăteşti, com. Stolniceni-Prăjescu, jud. Iaşi
Dragă redacție,
Revin cu un material despre îngrijirile aplicate familiilor de albine în luna martie, pentru a avea mari satisfacții în urma recoltelor realizate ulterior.
În această lună sunt multe de făcut. Se instalează adăpătoarele cu apă (se adaugă 5 g sare/l), în lipsa acestora, albinele sunt nevoite să se aprovizioneze cu apă din locuri infectate, fiind adevărate focare de boli.
Se continuă hrănirile stimulente, când temperatura permite accesul albinelor la alimentator, folosindu-se fie miere diluată, fie sirop de zahăr. Siropul de miere se prepară din două părți miere şi o parte apă fierbinte şi se administrează în hrănitoare. Siropul de zahăr se prepară la început în proporții de 2:1 şi de 1:1 în continuare.
O hrănire stimulentă se poate efectua şi prin descăpăcirea la interval de trei zile a câte 10-20 cmp de fagure din rame cu miere din cuib, dau cele păstrate ca rezervă şi se aşază după diafragmă. Hrănirile stimulente se fac numai seara, după încetarea zborului pentru a nu se declanşa furtişagul cu cantități care pot fi cărate pe ramele din cuib până dimineață.
Pentru dezvoltarea puternică a familiei de albine până la culesul de bază vă recomand hrănirile stimulente cu şerbet în compoziția căruia intră polen. Pentru creşterea unui kg de albine (zece mii de albine) este necesar 1,5 kg polen. Consumul necesar unei familii de albine pe timp de 1 an este de 20-25 kg.
În luna martie, după zborul de curățire (defecare), dacă se administrează 1-2 turte de şerbet cu polen (o turtă are aproximativ 1 kg) timp de 30 de zile sporeşte numărul de albine crescute de aproape 15 ori.
Dacă nu există polen în alimentația albinelor sunt următoarele probleme:
creşterea unui număr redus de albine tinere, care va duce la regresarea în dezvoltare a familiei de albine; scade conținutul de azot din organismul lor şi duce la debilitate, uzură pronunțată şi scurtarea vieții.
albinele nou crescute au în corp cu 19% mai puțin azot şi cu 62% mai puțină tianină (vitamina B1), iar capacitatea lor de a creşte noi generații şi de acumulare a rezervelor de hrană este foarte redusă.
Deci, pentru a avea familii puternice de albine trebuie asigurată hrana din abundență, echilibrată proteic şi energetic în tot cursul anului şi în special primăvara şi toamna. Aplicând hrănirile pe bază de polen vom avea recolte mai mari şi vom putea face roiuri timpurii la sfârşitul lui aprilie şi început de mai.
Tot în martie se face stimularea şi supravegherea zborului general de curățire (în regiunile cu primăvară târzie) și revizia sumară de primăvară (în zilele călduroase cu temperaturi de peste 12-14 grade Celsius), când se execută curățirea fundurilor stupilor, îndreptarea familiilor orfane, unirea familiilor slabe, completarea rezervelor de hrană la 6-8 kg pentru o familie de albine, strâmtorarea cuiburilor la familiile slabe şi mijlocii.
Tot în luna martie se efectuează tratamentele în stupi.
Nosemoza (diaree) este o boală gravă a albinelor adulte, produsă de parazitul Nosema apis. Ne putem da seama că sunt afectate de această boală prin: depopularea familiilor, prezența unor fecale diareice pe stup şi în interiorul acestuia. Nosema apis se combate cu Protofil în concentrație de 15-20 ml la litrul de sirop şi se administrează 500 ml pe familia de albine.
Varrooza este cea mai gravă boală parazitată la albine. Familiile  infestate pier cu siguranță în lipsa tratamentului, care se face preventiv. Parazitul Varroa Jacobsoni preferă larvele de trântori pentru început. Durata de viață şi productivitatea albinelor infestate scade mult. În perioada de iernare prezența parazitului produce neliniştea albinelor, le suge hemolimfa, măreşte consumul de hrană, ducând la diaree şi scurtarea vieții. Albinele rezultate din puiet parazit eclozionează fără aripi, cu capul şi picioarele diforme, cad pe fundul stupului şi prin fața acestuia şi mor. Acest parazit se combate pe cale chimică cu medicamentele Varachet şi Mavrirol, iar pe cale biologică prin creşterea unui număr mare de larve de trântor pe o ramă clăditoare, care se elimină din stup la intervale de 10-14 zile.
Până acum, am tratat cu Varachet, o soluție care se administrează sub formă de fumigații prin urdiniş, la toți stupii. Pentru utilizare, banda de carton fumigen se îndoaie pe lungime pentru ca arderea să fie menținută de curenții de aer. Cu ajutorul pipetei se ia lichid din flacon şi se picură pe bandă (2-3 picături pentru corp de stup multietajat, Dadant şi 5 picături pentru corp de stup orizontal). Pentru a putea executa tratamentul, albinele nu trebuie să se afle în ghem, deci temperatura aerului să fie de peste  12 grade Celsius.
Tratamentul se execută când majoritatea albinelor se află în stup, dimineața sau seara. Tratamentul clasic se face aşezând benzile aprinse pe o tablă care se introduce în stup, acesta fiind închis circa 15-20 de minute. Atenţie: există pericol de incendiu deoarece la nivelul benzii se atinge o temperatură de 400 grade Celsius. Pentru cei cu un număr mai mare de stupi recomand pentru uşurarea muncii, la aplicarea tratamentelor cu Varachet, folosirea dispozitivului Varujet. Cu acesta, dacă avem pregătite benzile se pot trata în circa o oră 100 de familii de albine, arderea făcându-se afară, deci nu mai există riscul incendiului şi al scoaterii benzii nearse (arderea benzii la un stup se face în 5-10 secunde).
Primul tratament se face primăvara şi când temperatura permite acest lucru, alt tratament se face după recoltarea mierii de la floarea-soarelui. Toamna se fac două tratamente în luna octombrie, la interval de 7 zile; ultimul tratament să se execute în absența puietului căpăcit. O stupină bine tratată este numai aceea în care tratamentele de toamnă au fost corect aplicate.
Mare atenție! Efectuați tratamentul antivarroozei fără să vă gândiți la sumele investite pentru achiziționarea acestuia, căci el este suportat prin subvenții în cadrul programului național apicol până în 2013. Condițiile pentru a beneficia de decontarea medicamentelor sunt: să fiți membru al Asociației Crescătorilor de Albine, să achiziționați medicamentele de la magazinele asociației şi să depuneți chitanțele până la sfârşitul lunii iunie.
Spor la treabă în stupină și albine sănătoase!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Bondari pentru polenizare | Revista Practic idei

Leave A Reply