În luna mai, poți planta Dalia și Canna Indica

1
Foto: Victorita Diaconu
Victorița Diaconu, loc. Orlești-Silea, jud. Vâlcea
Dragii mei,
V-am scris mai multe articole despre florile de ghiveci, acum vă scriu despre florile din grădină. Vă ofer câteva sfaturi despre două flori care se plantează în aprilie-mai și care vor înfrumuseța grădina din iunie până în noiembrie cu o multitudine de flori, care mai de care mai frumoase.
Dalia sau gherghina are o mulțime copleșitoare de forme și culori, uni sau bicolore, cu flori simple, involte și semiinvolte. Și înălțimea diferă de la un soi la altul, de la 15 cm până la 1,80-2 m.
Între 1-15 aprilie se plantează rădăcinile de dalie, care se pun în gropi ce se fac după mărimea tuberculilor și în care se pune cel puțin 1 kg de bălegar ros, iar pentru a preveni atacul coropișnițelor care rod tuberculii, dar mai ales lăstarii tineri, se prăfuiește gropița cu Sindatox.
Atenție mare se acordă adâncimii de plantare, deoarece plantarea superficială formează tuberculi puțini, mai ales când vara este secetoasă.
Tuberculii de dalie se despart în așa fel ca fiecare rădăcină să dețină și o parte de „bază a tulpinii“, pentru că de aici pornesc lăstarii. Tuberculii care nu dețin această bază de tulpină nu vor răsări.
Tuberculii se așază cu grijă în gropile în care s-a pus bălegar ros și Sindatox, apoi se acoperă cu grijă, pentru a nu rupe lăstărașii apăruți. Grosimea stratului care acoperă rădăcinile nu trebuie să fie mai mare de 8-10 cm. De asemenea, nu se pun prea multe rădăcini în același loc, pentru că tufa formată ar fi prea mare și lăstarii se umbresc între ei în defavoarea florilor. Dalia este o mare consumatoare de apă, așa că trebuie udată des, direct pe sol dimineața sau seara târziu.
Și îngrășământul este foarte important pentru a înflori abundent, dar trebuie ținut cont de faptul că azotul nu este îngrășământul potrivit pentru fertilizarea daliei, pentru că azotul dezvoltă lăstarii în defavoarea florilor. Mustul de bălegar diluat cu apă sau îngrășământul complex sunt cele indicate. Lângă gropile în care urmează să fie puși tuberculii de dalie se pun tutorii de care vor fi legați tulpinile plantei, pentru că sunt foarte fragile și se rup ușor. Și mușuroirea plantelor la bază ar fi o soluție, dar numai pentru soiurile mijlocii, celor înalte le trebuie neapărat tutori sau legare pe sârme care se prind de spalieri.
Nu trebuie să uităm că dalia are mulți dușmani care rod frunzele, dar și bobocii. Coropișnița atacă rădăcinile și lăstarii tineri și o combatem cu Sindatox 3, pus în groapă la plantare.
Păduchii frunzelor de dalie se combat prin stropiri repetate cu soluție de săpun lichid diluat cu apă caldă și spirt.
Melcii fără cochilie, care rod bobocii și frunzele îi îndepărtăm dacă presărăm în jurul plantei un strat de talaș.
Făinarea daliei se produce mai ales toamna și se observă ca un fel de pulbere albă pe frunze. O combatem prin stropiri cu Topsin 0,2%, Fundozol 0,1% sau Benlote. Dacă veți folosi sfaturile mele, daliile din grădina dumneavoastră vor fi frumoase și sănătoase toată vara și veți avea flori și în grădină și în vaze.
Canna Indica este o plantă impozantă cu frunze mari, ornamentale, verde-lucios sau purpuriu. Tulpinile florale, ferme și înalte de 1-2 m, cu frunzele mari și florile de culori roșii, galbene, roz sau roșu cu galben, dau grădinilor sau vaselor mari în care pot fi plantate, un farmec aparte, o notă de eleganță regală.
Rizomii de canna se plantează în grădină după ce ne-am asigurat că a trecut perioada înghețului la sol, după 15 aprilie. Rizomii se despart, apoi se plantează în gropițe, în care se pune cel puțin câte 500 g bălegar ros, deoarece planta este o consumatoare de hrană, de aceea solul trebuie să fie bine fertilizat și îngrășat. Fiind o iubitoare de soare și lumină, rizomii se plantează într-un loc cât mai însorit, pentru a înflori cât mai abundent.
Canna nu este o plantă pretențioasă, dar are nevoie de loc însorit și apă din belșug, mai ales în zilele călduroase, când se udă zilnic la rădăcină și cu apă multă.
Ca îngrășământ, se folosește cu succes mustul de bălegar pus la 2-3 săptămâni pe toată perioada verii.
Distanța dintre plante diferă în funcție de cât de fertil e solul, dar indicat e să fie plantați rizomii de la 50 la 80 cm. Nu este afectat nici de dăunători și nici de boli. Este o plantă destul de rezistentă, dar dacă este plantată lângă alte plante care se îmbolnăvesc de făinare, și Canna este afectată. Pentru a preveni acest lucru, se stropește preventiv cu soluție de sulf sau Karanthaune.
Soarele, apa și îngrășământul sunt factorii principali pentru a ne bucura de flori din iunie până la venirea frigului, când tăiem lujerii la 15-20 cm și apoi scoatem rizomii cu tot cu balot de pământ și îi punem la păstrare în beciuri până primăvara.
În speranța că v-am convins că aceste două soiuri de flori merită să fie cultivate, vă doresc o primăvară minunată în continuare, alături de cei dragi și de grădini pline de flori!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Cum ingrijesti canna | Revista Practic idei

Leave A Reply