În iulie, se organizează târgul de fete de pe Muntele Găina

1
Foto: Steluța Boanță
Steluța Boanță, Bucureşti
Dragi prieteni,
În fiecare an, în duminica cea mai apropiată de Sărbătoarea Sfântului Ilie, care este pe 20 iulie, în comuna Avram Iancu se organizează târgul de fete de pe Muntele Găina, tradiție păstrată din generație în generație, prilej de drumeții, momente pline de voie bună şi distracție, alături de cei dragi. Aici vin oameni din toate colțurile țării pentru a participa la sărbătoarea moților. Am fost şi noi, dar cu două săptămâni înainte de târg, cum a fost programat concediul soțului.
Am urcat de la şoseaua principală 9 km, pe un drum forestier şi, ca de obicei, nu eram decât noi pe acolo. Doar când am ajuns sus în vârful muntelui, la Crucea lui Avram Iancu, am găsit 10-15 cai, câteva vaci şi, departe, un om care venea spre noi cu un câine. Am stat de vorbă cu dânsul, nu a vrut nici mâncare, nici de băut. Spunea că stă sus într-o căbănuță, că are multe vaci acolo şi sâmbăta coboară în sat şi îşi aduce de mâncare. A vrut doar pâine pentru câine, că în fiecare seară îi făcea mămăligă cu lapte. Aici am aflat şi legenda Găinii.
Se spune că de mult, oamenii şi zeii îşi împărțeau deopotrivă cerul şi pământul, lumina şi întunericul, bucuriile şi tristețile. Aşa se face că sus, în vârf de munte, la poalele norilor, sub lăcrimarea sfântă a razelor soarelui, în case din piatră, lemn sau cărămidă locuiau moții cu caii lor mărunți, dar tot acolo îşi avea culcuşul şi o găinuşă ce făcea ouă de aur, pe care moții au început s-o ocrotească, să-i închine gânduri, fapte şi cântece. Pentru găina lor erau în stare să facă moarte de  om. O singură dată moții îi vedeau fața, chipul ei enigmatic şi singuratic, cu aripile deschise.
Era ziua de Sfântul Ilie, în care moții se adunau ca pâraiele în matcă să-şi spună păsurile, visele şi să dea prilej tinerilor să se întâlnească, să se îndrăgostească şi să se căsătorească. De aceşti tineri se apropia găina, ce cobora din cuibul ei nevăzut chiar pe Vârful Muntelui, unde astăzi sălăşluieşte întru eternitate Crucea Iancului, bătea o dată din aripi şi se transforma într-o zână fermecătoare ce se apropia de tinerii căsătoriți, ținând un ou de aur în palme şi oferindu-l acestora pentru fericire şi viață lungă.
Oamenii aplaudau, se rugau şi mulțumeau. În aplauzele lor zâna ridica mâinile spre cer şi devenea Găină. Aşa i-au prins anotimpurile într-un obicei nestrămutat al iubirii şi încrederii, de aceea Muntele acela semeț de aproape 1.500 m înălțime, s-a numit şi se va numi cât veacurile Muntele Găina.
Numai că armonia dintre ei a fost spartă de un ochi nechibzuit, care o viață întreagă a urmărit să descopere cuibul Găinii, să-i fure ouăle de aur, şi până la urmă, cu ajutorul diavolului, a reuşit.
Găina, devenită zână, tocmai coborâse la altă serbare, pe creasta unui alt munte, să împace locuitorii şi nişte vizitatori şi omul acela nesăbuit a tăbărât pe cuibar, a luat ouăle, le-a ascuns în sân şi a dispărut. Întoarsă acasă şi descoperind furtul, zâna s-a supărat foarte tare şi a hotărât să părăsească acel loc pentru totdeauna. A ridicat mâinile la cer, a devenit Găină şi a zburat nevăzută în alt munte. Şi muntele acela era Roşia Montană.
Oamenii s-au supărat, au jelit-o, au implorat-o să se întoarcă, dar minunea nu s-a mai întâmplat. A rămas Muntele Găina, cu vârful acela pleşuv, bântuit de ploi şi crivăț, de lacrimi şi legendă. Oamenii se întâlnesc mereu cu el să-l îmblânzească, să-i astâmpere aşteptarea şi răbdarea, iar muntele Roşia Montană a devenit muntele aurului.
Anul trecut, Ionuț (ginerele meu) a fost chiar la această sărbătoare în interes de serviciu, ca şofer şi mi-a povestit că erau tinerii îmbrăcați în costume populare, iar târgul era plin de obiecte din lemn şi multe altele. Erau autocare şi maşini din toată țara, iar drumul fiind îngust, greu găseai un refugiu să faci loc. Au fost cazați în Vadu Moților.
Mie îmi plac foarte mult tradițiile care se păstrează în unele zone din țara noastră, păcat că unele sunt pe cale de dispariție. Sper ca și alți cititori să ne scrie despre tradițiile din zona lor.
Vă doresc viață lungă şi succes în tot ceea ce faceți!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Targuri de noiembrie | Revista Practic idei

Leave A Reply