În Italia am descoperit sistemul acoperirii grădinii cu folie

2

 

Foto: Selia Cozmuța
Adela Cozmuța, Baia Mare, jud. Maramureș
Dragi cititori,
Tatăl meu, Nicu, locuiește în Italia de 8 ani. Acolo are o bucată de pământ, pe care cultivă cu mult drag legume: roșii, castraveți, salată, dovlecei, ardei grași, vinete, de toate. În felul acesta își asigură legumele pentru consum imediat și conserve.
Părerea mea este că la munca pe care o prestezi în grădină este necesar să-ți placă ceea ce faci, să muncești cu drag, atunci plantele cresc repede. Acolo, în grădină, oamenii nu trebuie să plivească buruienile, pentru că fiind acoperit pământul cu folie, buruienile nu mai cresc și nici nu se pun soluții toxice pentru a dispărea aceste buruieni. Se sapă bine pământul, se greblează, apoi se cumpără folie groasă și se întinde pe toată suprafața terenului (se acoperă bine tot terenul ce va fi cultivat). Primăvara, tatăl meu a cumpărat răsaduri de legume. Mereu alege răsadurile sănătoase, cu frunze verzi și rădăcini albe, fără flori (la roșii, de exemplu).
După ce a cumpărat răsadurile, decupează un pătrat în folie și le plantează în pământ, apoi după ce planta de roșii a crescut, îi pune un arac pe care îl înfige adânc în pământ, să nu cadă atunci când sunt furtuni. De acel arac el leagă planta care crește, ca să nu cadă din cauza greutății roșiilor. Copilește planta de roșii săptămânal, ca să-i îndepărteze lăstarii secundari de 2 cm, care cresc la subsuoara frunzelor principale. Când planta a crescut mare și are 4 inflorescențe, retează lăstarul superior pentru că așa seva din plantă se duce la fructele de roșii.
Sfat: El a plantat roșiile într-un loc însorit, ferit de vânt și căldură mare, așa cresc bine și foarte repede. Vă sfătuiesc să faceți la fel, căci eu deja mă bucur de roade:  am roșii mari, proaspete, ecologice din grădina mea.
Sistemul acesta cu folie, despre care am aflat de-acolo, este foarte util și eficient, reduce munca (plivitul de buruieni). Vă recomand să faceți la fel și veți avea mai puțin de muncit și o recoltă mai bogată. Succes!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

  1. Pingback: Siamo tutti pescaressi! | Revista Practic idei

  2. Pingback: Italia culinara | Revista Practic idei

Leave A Reply