În februarie, datorită puietului, consumul de hrană al albinelor se dublează

2
apicultor cu rame
Foto: arhiva Practic
prof. Octav Vitcu, Ibănești, jud. Botoșani
Dragi cititori, Februarie este ultima lună a iernii, care este mai geroasă decât luna ianuarie.
Ziua crește cu 2,5 ore, iar iarna pierde mult din putere. Soarele începe să încălzească mult, iar zăpada începe să se topească, însă noaptea în-gheață. Deci atenție, albinele sunt sensibile la aceste schimbări de temperatură și pot fi afectate. În zilele mai călduroase albinele fac zborurile de curățire. Iată principalele lucrări apicole care se fac în această lună în stupină:
 Efectuarea de controale auditive săptămânale în vederea îndreptării stărilor anormale din unele familii de albine.
 Supravegherea mai atentă a modului de iernare a familiilor de albine în vederea îndreptării stărilor a-normale, cum ar fi lipsa hranei.
 Completarea rezervelor de hrană în familiile de albine unde este cazul.
 Stimularea și supravegherea zborului de curățire, atunci când temperatura mediului depășește 10 grade Celsius.
 Reperarea, curățirea și dezinfecția inventarului apicol.
 Continuarea rezolvării problemelor recomandate pentru luna ianuarie, cum ar fi: curățirea, repararea și însârmarea ramelor necesare sezonului activ din primăvară.
 Tratarea fagurilor clădiți din rezerva stupinei cu fum de pucioasă.
 Apicultorii vor instala în stupină adăpătorul, în care, în primele zile mai călduroase, se va pune apă puțin îndulcită ca să ademenească și să obișnuiască albinele.
 În zilele mai călduroase se poate interveni la stupii unde știm că rezervele de hrană sunt insuficiente. Intervenția în stupii „problemă” trebuie să se facă operativ și în cel mai scurt timp posibil.
 În februarie matca intensifică ouatul, iar temperatura în ghem se ridică la 31-33 grade Celsius, iar odată cu apariția puietului, viața se activează, familia de albine emite un zumzet mai ridicat, dar egal, iar consumul de hrană se dublează. Albinele au nevoie de aer curat, deschizând urdinișul superior și inferior, deblocând în același timp urdinișurile de albine moarte, acolo unde este cazul. De menționat că în familiile de albine care iernează normal numărul de albine moarte nu trebuie să depășească 250-300, iar o familie de putere medie consumă în februarie circa 50 g miere în 24 de ore. Mult succes!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

  1. Pingback: Albinele in ianuarie | Revista Practic idei

  2. Pingback: Februarie gradina | Revista Practic idei

Leave A Reply