În august, verificăm și pregătim stupina

0
pag 58
Arhiva Practic
Dragă redacție,
În urma articolelor publicate în cadrul revistei referitoare la apicultură, am primit scrisori şi telefoane, am purtat discuții cu apicultorii aflați la început de drum, care au găsit folositoare ideile împărtăşite în urma experienței avute în apicultură.
apicultor Ana-Maria Hrițuleac, sat Sici, com. Pericei, jud. Sălaj
Luna august este importantă în apicultură şi mă voi referi la aspectele ce nu trebuie neglijate în stupină. În august lucrările în stupină sunt esențiale pentru o bună iernare şi producție în anul viitor.
Luna august este decisivă în stupină în vederea asigurării rezervelor de hrană, organizării, dar şi a sănătății coloniilor de albine. Familiile de albine îşi desfăşoară activitatea în tot cursul anului dependent de schimbarea anotimpurilor, de condițiile climatice şi meteorologice, astfel în luna august albinele simt apropierea iernii, spre mijlocul lunii durata zilei scade simțitor şi încep pregătirile pentru iernare.
Se începe cu o revizie generală a tuturor familiilor de albine precum şi a roiurilor şi nucleelor formate. Ne asigurăm de prezența mătcilor şi evaluăm starea a-cestora, dacă găsim mătci necorespunzătoare, trebuie înlocuite cu mătci tinere crescute în timpul lunilor anterioare care vor depune ouă pâ-nă toamna târziu, în cazul în care nu avem mătci se cumpără de la stupinele de multiplicare autorizate din zonă.
Trebuie evaluată calitatea mătcii şi puterea familiei de albine, numărul de rame pe care va ierna, calitatea şi cantitatea rezervelor de hrană şi toate acestea trebuie menționate în caietul stupinei, în care, pentru a ne putea organiza lucrările, trebuie menționate date referitoare la fiecare familie şi lucrările făcute şi tratamentele aplicate.
Cu ocazia reviziei, organizăm cuibul familiei de albine în funcție de tipul stupului folosit, astfel:
La stupul orizontal începem din partea dreaptă, în care se organizează de obicei cuibul, aşezând o ramă plină cu provizii, apoi toate ramele cu puiet şi terminăm cu rame de provizii pe care vrem să le lăsăm în cuib la iernare, alegem ramele căutând să aibă cât mai multă miere şi păstură şi să se fi crescut în ele aproximativ 4 generații de puiet, să nu aibă defecte şi nici celule de trântori.
La stupii multietajați şi verticali se aşază ramele cu puiet într-un singur corp fără a intercala cu fagurii artificiali. Apreciem puterea fiecărei familii şi numărul de rame pe care va ierna, alegem ramele fără defecte şi mai închise la culoare pe care se află deja rezerve şi le aşezăm astfel încât să înconjurăm puietul cu ele. Fagurii cu defecte, cu celule de trântori se trec spre marginea cuibului, spre diafragmă, iar după eclozionarea puietului se vor aşeza după diafragma neobturantă, spre seară se va descăpăci câte 10 cmp pentru ca albinele să care mierea în cursul nopții în cuib.
După ce sunt complet curățați de miere, fagurii vor fi selectați, vom alege fagurii fără multe defecte şi îi vom duce în camera în care urmează să îi depozităm peste iarnă, iar fagurii cu multe defecte şi vechi vor fi topiți.
Mare atenție trebuie acordată evitării furtişagului, ştiut fiind faptul că furtişagul de obicei apare din vina apicultorului şi poate distruge chiar o stupină. Astfel inspectarea stupilor trebuie făcută repede şi la cele mai mici semne de furtişag trebuie luate măsuri de stopare a acestuia.
Hrănirile cu sirop de miere sau zahăr, precum şi descăpăcirea fagurilor se fac pe înserat având grijă să nu picurăm pe pereții sau capacele stupilor. Cantitatea de sirop administrată fiecărei familii să fie proporțională cu puterea acesteia, astfel încât până dimineața fiecare stup să fi tras în cuib hrana administrată. Dacă în natură există un cules de întreținere, noi în fiecare an în toată luna august am făcut hrăniri stimulente cu 350-400 ml sirop 1:1, aproape zilnic, siropul l-am invertit cu 1 g de sare de lămâie la 1 l sirop şi l-am dat călduț spre seară, de 2 ori pe săptămână am folosit ceaiuri din plante medicinale la prepararea siropului.
Aceste hrăniri completează rezervele de hrană pentru iernare, intensifică ponta mătcilor asigurându-ne populație pentru iernare şi stimulează totodată culesul de polen pentru creşterea puietului şi formarea corpului gras la albinele de iernare, precum şi completarea rezervelor de păstură necesare unei bune iernări şi care trebuie să fie prezente în cuib pentru creşterea primelor generații de puiet ce vor apărea în ianuarie-martie anul următor.
pag 59
Arhiva Practic
 
Menționez că asigurarea rezervelor de miere şi păstură pentru iernat este decisivă pentru supraviețuirea albinelor până în primăvara următoare.
O altă lucrare la fel de importantă în luna august este tratamentul împotriva acarianului Varroa Jacobsoni, astfel un tratament antivarroa administrat în luna august sau chiar două tratamente se fac obligatoriu, altfel familiile de albine pot suferi o depopulare masivă în perioada august-septembrie.
Familiile de albine supraparazitate de acarianul Varroa destructor pot să părăsească stupul lăsând în urmă toate rezervele acumulate.
Tratamentele antivarroa aplicate în lunile august-septembrie, vor acționa asupra populației de albine şi trântori, eliberându-i de paraziți, dar puietul căpăcit va păstra paraziți care vor ecloziona, dar dacă nu se fac aceste tratamente, familiile vor fi foarte afectate ajugând foarte slabe.
În luna octombrie se va relua tratamentul antivarroa având în vedere să se facă cel puțin un tratament în absența puietului căpăcit.
Vom îngriji roiurile formate în lunile anterioare ajutând la nevoie cu faguri cu puiet căpăcit din familii puternice; vom avea grijă să dispună de rezerve suficiente.
Țineți minte că de modul în care vă ocupați în luna august de stupină depinde sănătatea acesteia anul viitor!
Vă doresc sănătate, zile frumoase şi vă mulțumesc pentru informațiile utile împărtăşite de cititori în paginile revistelor Practic Idei! Mult succes în apicultură și nu numai!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply