În august pun suport daliilor și înmulțesc trandafirii

0
Lenuta Vranceanu
Dragii mei,
Dahlia merită cu siguranță un loc de onoare în orice grădină. Eu o cultiv de ani de zile.
Lenuța Vrânceanu, sat Izvoru, com. Provița de Sus, jud. Prahova
Toată vara, şi până când cade prima brumă de toamnă mă bucură cu florile ei atât de frumoase. Este o plantă ierboasă, perenă, cu rădăcini tuberculoase care se pot uşor pune rânduri în straturi amenajate pe lângă ziduri, lângă borduri sau pe balcoane, în ghivece şi chiar în jardiniere. În primele luni ale verii încep să înflorească, înveselind parcă grădina în culori variate: alb, roz, mov, galben. Sunt şi bicolore unele dintre ele. Au nevoie de pământ  nici prea nisipos, nici prea compact şi de mult soare. În funcție de categoriile de specii, mari, mijlocii, sau pitice, plăntuțele trebuie să aibă între ele distanțe de respectiv 90 cm, 60 cm şi 30-40 cm. Varietățile de talie mare trebuie susținute de un suport corespunzător.
Se udă din două în două zile şi se îndepărtează florile ofilite, pentru a stimula înflorirea bobocilor. Se vor obține flori mai mari, chiar dacă puține, eliminând bobocii laterali şi concentrând astfel energia plantei în tulpinile centrale.
La încheierea perioadei de înflorire, în noiembrie, se taie lujerii la 20 cm de pământ şi se scot tuberculii pentru a se pune la zvântat, se acoperă cu nisip sau cu turbă sfărâmată sau se mută într-o încăpere întunecoasă, la nici prea cald, nici prea uscat, unde se lasă descoperiți.
Multiplicarea se face prin mai multe metode. Cea mai simplă dintre ele este divizarea rădăcinilor tuberculoase.  Îndată ce încep să apară mugurii, se scoate planta din rădăcini şi se despart tuberculii. Dacă se doreşte plantarea într-o seră, se face această operațiune în februarie-martie, iar când sunt plantate în grădină, în martie-aprilie. Tuberculii astfel obținuți şi răsădiți se udă din abun­dență. Când planta ajunge la înălțimea de 8-12 cm, se taie lăstarii de sub frunze şi se plantează în vase, într-un loc cald. Se aşteaptă până ce apar primele rădăcini pentru a se răsădi pe locul lor definitiv.
Deşi sunt plante rezistente, daliile pot fi atacate de păduchii şi păienjenii roşii, de larve de fluturi şi de nematode (viermi filiformi paraziți) care se înlătură cu produse specifice. Cel mai mare duşman al plantei este virusul mozaical, care provoacă deformarea frunzelor şi apariția de pete. Bolile virale sunt transmise de păduchii de frunze, cel mai eficient remediu constând în combaterea directă a acestor insecte.
În trecut, aztecii foloseau dalia drept medicament pentru tratarea epilepsiei. În zilele noastre însă, aceasta este doar o piesă de decor pentru grădinile sau vazele noastre. Numele acestei flori vine de la numele botanistului suedez Anders Dahl (1751-1789). Popular, i se mai spune şi gherghină. Dar indiferent de numele sub care o cunoaşteți, este o floare nepretențioasă, care ne încântă privirea din vară şi până în toamnă. Legenda spune că această floare vine de pe tărâmuri mexicane şi că în secolul XIX-lea, o cutie cu bulbi a fost trimisă de mexicani spre Olanda. Doar unul dintre ei a supraviețuit, dar odată plantat, bulbul s-a tansformat într-o floare care a înnebunit europenii prin frumusețea ei.
O altă floare superbă de a cărei înmulțire mă ocup în luna august este trandafirul, pe care îl înmulțesc prin butaşi şi frunze, metode pe care le puteți şi voi aplica în grădină.
Arhiva Practic Idei
Înmulțesc prin butaşi doar unele specii de trandafiri (Poliantha, Bengale, Nicossete, Bourbon etc.).
Acestea au crengile flexibile şi posedă calitatea de a face rădăcini din crengi atunci când acestea sunt îngropate în pământ. Butăşirea o fac în lunile iulie-august (în verde) fie în octombrie-decembrie (în uscat).
Butăşirea în verde am observat că are un procent de prindere mai bun. Butaşii verzi îi fasonez din ramuri florifere cam la 7-10 zile, după ce ultimele petale de trandafir s-au scuturat. Butaşii prelevați din aceste ramuri vor avea 3-5 ochi viabili, ceea ce înseamnă o lungime de aproximativ 10 cm. Ultimele două frunze de la partea superioară le las intacte, pe celelalte le tai. Tăietura de la baza butaşului o fac imediat sub ochi şi puțin oblică. La partea superioară tăietura o fac cam la 2 mm deasupra ochiului.
Butaşii îi plantez în răsadniță şi îi ud abundent. Pentru protecția împotriva soarelui văruiesc geamurile răsadniței. În zilele foarte călduroase stropesc butaşii cu apă. Ud butaşii numai dacă pământul se usucă prea tare. Dacă totul decurge normal, în 3-4 sptămâni butaşii au deja rădăcini.
Când înrădăcinarea s-a produs deja, încep aclimatizarea butaşilor; la început deschid geamurile răsadniței la anumite intervale după care le înlătur complet. Până în toamnă butaşii îi feresc de buruieni, îi ud atunci când este cazul.
Înainte de sosirea gerului montez geamurile răsadniței şi îi acopăr cu paie, coceni, frunze etc., pentru protecția împotriva înghețului. Primăvara butaşii îi voi repica în pepinieră sau îi voi lăsa chiar în răsadniță, unde îi voi acoperi cu pământ în strat de 3-4 cm, îi plivesc, îi ud şi stropesc cu substanțe împotriva bolilor criptogamice. Toamna, trandafirii îi am deja pregătiți pentru a fi plantați la locul definitiv.
Butăşirea în uscat poate fi făcută după căderea frunzelor (sfârşitul lui octombrie) şi poate să continue până la primele brume. Fac butaşii din lăstari lemnificați de 20-25 cm când urmează să-i plantez în pepinieră şi de 10-15 cm când urmează ca înrădăcinarea să o fac în ghivece sau răsadniță rece. Tăietura de la bază o execut imediat sub mugure uşor oblică, iar cea de la vârf o fac la 1-2 cm deasupra ultimului mugure. După plantarea butaşilor în răsadnița rece, acopăr peste iarnă răsadnița cu materiale protectoare. Primăvara, butaşii care au început să formeze rădăcini îi plantez în ghivece sau în pepinieră; la fel de bine ei pot să fie lăsați şi în răsadniță unde continuă să înrădăcineze. Pe parcurs le asigur toate îngrijirile necesare. Toamna butaşii bine înrădăcinați îi pot scoate şi îi plantez la locul definitiv.
Dragii mei, trandafirul este o floare specială, „ca personalitate” el uimeşte întotdeauna prin excepții şi neregularități. „Să nu uităm nicicând să iubim trandafirii”.
Vă îmbrățişez cu toată prietenia.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply