Imprimă țesăturile cu ștampile din cartof

1

Claudia Poppel, Hunedoara
Dragi prieteni,
Avem prin dulapuri fel și fel de tricouri pe care le tot mutăm dintr-o parte în alta, tricouri pe care nu le mai purtăm, dar nici nu ne lasă inima să le aruncăm. Nu ne mai atrag, nu mai sunt moderne, dar sunt încă în stare bună.
Am transformat câteva din aceste tricouri, prin vopsire, în niște lucrușoare simpatice, vesele și de ce nu, unicate. Pentru acest gen de vopsire, este nevoie, în afară de materialul de imprimat, de ștampile confecționate din jumătăți de cartof sau de măr, de o pensulă și de culori adecvate pentru pictură pe textile, sau, mai ușor de găsit, culori de ulei. Pentru început am confecționat ștampilele. Cartoful se taie în două, se desenează în mijlocul tăieturii modelul decorativ dorit, apoi se scobește cartoful în jurul desenului, astfel ca acesta să rămână proeminent (în relief). Pentru această imprimare se pretează și stofele sau materialele textile care nu au țesătură în relief.
Țesăturile apretate se opăresc înainte de imprimare, pentru îndepărtarea apretului, iar apoi se usucă și se calcă înainte de vopsire. Materialul se întinde pe o masă sau planșetă cu o foaie de sugativă sub el, se fixează cu piuneze, ca să stea fix. Apoi se începe imprimarea. Ștampila din cartof se unge cu vopsea (vopsea de ulei sau culori pentru textile), cu ajutorul unei pensule moi (bineînțeles numai modelul în relief), apoi se apasă puternic ștampila pe material, culoarea imprimându-se pe acesta.
După fiecare imprimare, ștampila se unge din nou cu un strat de vopsea. După ce s-a terminat imprimarea materialului în întregime se lasă să se usuce bine. În cazul în care se folosesc vopsele pentru țesături textile, se va călca materialul pe dos, după ce s-a uscat, având grijă să se pună sub el o foaie de hârtie albă. Din materialele vopsite astfel se pot confecționa și cele mai variate obiecte pentru în-frumusețarea locuinței: fețe de masă, huse, perdele, saci pentru păstrat haine, etc. Deci, dacă aveți un material care vă displace, un tricou care nu vă mai este de folos, merită să încercați. Efectul este garantat! Mult succes vă doresc!
Foto: Claudia Poppel

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Cum tratezi arsurile natural | Revista Practic idei

Leave A Reply