Impresii de la Indagra 2015

0

Monica Viericiu
Ieri am fost la Indagra, Târgul Internațional de produse și echipamente pentru agricultură, horticultură, viticultură și zootehnie, organizat la Romexpo, în București, în perioada 28 octombrie-1 noiembrie. Și recomand cu drag evenimentul oricui are poftă de plimbare, chiar dacă nu are mari tangențe cu domeniile menționate.
De cum intri în incinta complexului expozițional, te întâmpină miresme apetisante, care ar pune la grea încercare chiar și pe cei aflați la dietă. Mirosul de mici sfârâind pe grătar, pastramă de berbecuț, pâinea pe vatră, brânza de burduf și multe alte sortimente îți iau gândul de la orice preocupare. Și apoi ochii îți sunt răsfățați cu imaginile borcanelor cu miere aurie sau al dulcețelor și zacuștilor preparate după rețete tradionlale românești. Din loc în loc tufănele în toate culorile îți fac cu ochiul, iar prețurile de târg sunt atractive, cele mai ieftine fiind 4 lei ghiveciul. Dacă vrei să vezi animale deosebite, intri în cele 3 corturi, cu bovine, ovine și cabaline de rasă, unde asociațiile de crescători din întreaga țară au adus cele mai frumoase exemplare. De la târg poți cumpăra o sumedenie de lucruri, de la alimente tradiționale, semințe și bulbi de flori ori legume, puieți de pomi, butași de vie, țesale, adăpători, blănuri, până la colonii de bondari, tractoare, instalații de irigat, de muls, clocitori, diverse sisteme și linii de producție în industria alimentară.
Pe scurt ce mai poți procura de la târg:
– adăpătoarea antiîngheț Termo cu 1 bilă, protecție întiîngheț până la -30 grade Celsius. Costă 1.733 lei, fucnționează fără curent electric și asigură un nivel constant suficient pentru 40 de vaci sau 60 de oi. Peretele de plastic special izolat este rezistent la șocuri și la diferențele de temperatură, vara păstrează apa rece și iarna o împiedică să înghețe. (www.superfarmland.ro)
– soiuri de măr care pot da producțiie de până la 60-70 tone/hectar (www.fruwi.ro)
-cursuri de perfecționare pentru brutari, cofetari, bucătari, cu durata de 2 zile, care includ specializare în preparare pizza, decorații tort de nuntă, praline artizanale, modelare flori, figurine din pastă de zahăr, sculptură în fructe și legume etc. Costă 700-1.000 lei, în funcție de categoria pentru care optezi (www.pangast.ro)
-lamele PVC pentru care înlocuiesc ușile și porțile pentru adăposturile animalelor, săli de muls. Materialul are 3mm grosime, 30 cm lâțime și se vinde la role cu lungimea de 25 sau 50 m, prețul fiind 23 lei/m (www.superfarmland.ro)
-șervețele umede biodebradabile pentru dezinfecția ugerelor înainte de muls. Au 20×20 cm, se pot arunca în gunoi, sunt creponate și stimulează ugerul. Costă 85 lei o cutie cu 800 de bucăți.
-bulbi: de lalele 1 leu bucata, de crin amayllis si fritillaria 10 lei, narcise 1,5 lei, zambile 2 lei.
-plante la ghiveci: 17 lei orhidee, 30 lei moșmon, 25 lei măr decorativ Everestine, varza decorativa 8 lei, rozmarin 7 lei etc.
Și pentru cei interesați de alte evenimente conexe, trebuie menționat că alte manifestări sunt deja programate pentru anul următor, astfel:
– în perioada 7-9 aprilie 2016, la Târgu Mureș se va organiza ExpoGastroPan, expoziție internațională de soluții și tehnologii pentru panificație, cofetărie, patiserie, morărit, paste făinoase, ciocolaterie, gelaterie, cafea, alimentație publică, HORECA (informații pe www.gastropan.ro)
– în peroada 7-9 aprilie 2016, Asociația Crescătorilor de Vaci “Bălțata românească” tip Simmental va organiza Târgul Internațional de Zootehnie, la Brașov (unde vor fi expuse conform estimărilor 1500 de bovine, 500 de ovine, 100 de cabaline).
Foto: Monica Viericiu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply