Împodobim bradul și întreaga locuință

2

Eva Domokos, Cehu Silvaniei, jud. Sălaj
Dragi prieteni,
Luna decembrie este plină de evenimente pentru familia mea, Crăciunul fiind cea mai frumoasă sărbătoare a Nașterii Domnului.
La începutul lunii decembrie ne întâmpină Moș Nicolae împreună cu ziua de naștere a nepoțelei mele Nicoleta, care în acest an împlinește 3 anișori. Moș Nicolae aduce cadouri pentru copiii care își lustruiesc cizmulițele și le așează pe pervazul ferestrelor. Ei se bucură cel mai mult dacă primesc jucării și dulciuri, dar bunicii mai fac cadou lu-crușoare practice. Eu am croșetat o căciuliță roșie cu flori și mărgele pentru nepoțica mea, iar pentru nepoțelul meu de 4 anișori și jumătate am tricotat o șapcă în dungi roșii și negre. Am completat aceste cadouri hand made cu pantaloni groși pentru iarnă și dulciuri.
După ce am sărbătorit pe Moș Nicolae, urmează tăierea porcului (un eveniment deosebit) prin 10 decembrie, ca să avem timp pentru curățenia generală a casei. Spăl perdelele, geamurile, ușile, scuturăm covoarele, lustruim parchetul și mobila, curăț florile de frunze uscate. Punem pe brad bombonele, apoi globurile colorate, stră-lucitoare, conuri de brad argintii și aurii, beteală argintie și instalația electrică cu becuri colorate. În acest an am completat decorațiunile pentru brad cu câțiva îngerași cro-șetați din ață albă de croșetat, pe unul dintre ei l-am și pozat și vă trimit să îl vedeți, am mai croșetat două globuri roșii din PNA pe care am presărat bucățile mici ale unui glob spart și le-am lipit de fire cu puțin lac de unghii. Bradul a ieșit minunat, dar cel mai frumos arată seara când ard beculețele colorate. Am decorat toată casa cu mici de-corațiuni: am pus crenguțe de brad (cu suport pe dedesubt) cu globulețe mici și clopoței argintii pe ușile de interior, conuri de brad cu un fir de brad pe pervazul ferestrei, iar în ferestrele dinspre stradă am pus instalații electrice cu Moș Crăciun pe sania trasă de reni și pe ușa de intrare am meșterit o coroniță cu crenguțe de brad. Iată cum am făcut coronița: din două nuiele de alun am făcut 2 cercuri, le-am fixat cu sârmă zincată subțire, iar apoi am așezat crenguțele de brad în formă de V, intercalat am pus conuri de brad, măceșe, flori de paie și o fundiță roșie și una aurie, pe care am fixat o plăcuță de pe un alt ornament, pe care este scris „Crăciun fericit”.

decoratiun ide iarna
Foto: Eva Domokos
Cu 2 zile înainte de sărbători pregătesc mâncărurile și prăjiturile. În seara de Crăciun servim între altele cârnat afumat, sarmale, cozonaci și prăjituri de sărbătoare. Pregătirile pentru sărbători creează o atmosferă deo-sebită, mai ales că ascultăm colinde frumoase la un aparat CD și radio. În seara de Crăciun mergem la biserică cu mic cu mare, iar când sosim acasă, vin la noi și nepoțeii, fiica mea și ginerele meu. Ne așezăm lângă brad și cântăm împreună câteva co-linde frumoase. Copilașii abia așteaptă să vadă ce au adus îngerașii. Despachetăm cu toții cadourile și ne urăm sărbători fericite, și un „La mulți ani!” cu ocazia zilei mele de onomastică. Mai demult umblau colindători la această sărbătoare, dar acest obicei este dat deja trecutului, nu se mai merge la conlindat, deși era un obicei foarte frumos. După trecerea Crăciunului ieșim seara în oraș cu nepoții „să admirăm luminile”, cum zice Nicoleta, nepoțica mea. Parcul și orașul devin mai frumoase cu decorațiunile electrice aprinse în vitrine și gea-muri. Este minunat să te plimbi, mai ales când este zăpadă. Vă mulțumesc pentru publicarea aritcolului meu în revista nr. 10/2014, precum și pentru premiul acordat. Vă doresc sărbători fericite, „La mulți ani!” și multă sănătate.
Foto: Eva Domokos

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

  1. Pingback: Sirop de brad | Revista Practic idei

  2. Pingback: coronita de iarna din felicitari | Revista Practic idei

Leave A Reply