Împletesc tradiția ortodoxă și cea catolică în rozarii

1

 

Foto: Simona Beck
Simona Beck, Timișoara, jud. Timiș
Dragii mei,
Vă împărtășesc cu mare drag despre pasiunea mea de a împleti rozarii și cruciulițe pe care le dăruiesc celor dragi.
Oricât ar fi de greu de realizat un lucru, dacă îl faci cu multă pasiune și cu mult drag, vei avea o satisfacție extraordinară.
Pentru a învăța tehnica de împletire a mătăniilor am avut nevoie de multă ambiție, răbdare, perseverență și dorință de a reuși. Odată stăpânită această tehnică, nu mai este atât de complicat. Acum, bucuria mea cea mai mare este să împletesc, petrecându-mi timpul într-un mod plăcut și util.
Pentru că îmi place să fiu originală și, în același timp, am și un spirit ecumenic, folosesc împletitura mătăniilor – specifice bisericii ortodoxe, confecționând rozarii – specifice bisericii catolice. Rozariile aflate în comerț sunt confecționate cu bobițe din material plastic sau din lemn. Eu folosesc pentru delimitarea decadelor câte o bilă din lemn de măslin din cele aduse de la Ierusalim. În timp ce împletesc îmi place să repet rugăciunea inimii: „Doamne Isuse Cristoase, Fiul lui Dumnezeu, ai milă de noi și de lumea întreagă!“
Cel mai reușit rozariu pe care l-am realizat, conține în mijlocul crucii o icoană bizantină și se termină cu ciucuri pe care îi regăsim tot la mătăniile călugărilor ortodocși.
Motivul principal care m-a determinat să realizez astfel de obiecte, îmbinând tradiția ortodoxă cu cea catolică, este dorința mea ca ele să reprezinte un mic simbol al unității celor două mari biserici creștine.
La confecționarea unui rozariu folosesc 10 metri de șnur, respectiv două lungimi de câte 5 metri pe care le lucrez împreună. Încep lucrul de la jumătatea materialului unde fac un nod orientativ și împletesc cinci bobițe, după care adaug o bilă din lemn. Următoarele două decade din biluțe împletite sunt delimitate tot de câte o bilă de lemn. Desfac nodul orientativ și împletesc la fel în sens invers, obținând decada din mijloc. În continuare fac încă două decade, delimitate fiecare cu câte o bilă de lemn. În total vor fi cinci decade. Cele două fire de la fiecare capăt le unesc trecându-le printr-o bilă de lemn și împletesc trei bobițe, după care urmează o altă bilă de lemn. În continuare împletesc cinci bobițe lăsând puțină distanță între a doua și a treia. Tai cele patru fire la o distanță de 1 cm de ultima bobiță.
Fac un nod orientativ la capătul celor patru fire din care împletesc mai întâi două bobițe. Realizez a treia bobiță și, înainte, de a o apropia de cea de-a doua, trec prin mijlocul celor patru fire folosite ultimele trei bobițe de la rozariu și apropii bobița a treia. Împletesc a patra bobiță și tai materialul la 1 cm distanță. Desfac nodul de la capătul celălalt și, cu ajutorul unui ac de cusut, deșir cu grijă firele de șnur de la capetele crucii.
Poate părea destul de complicat și recunosc că tehnica aceasta presupune rigoare și răbdare, dar acum sunt fericită că am deprins-o și când o aplic încerc să realizez lucruri frumoase. Totodată, este important ca atunci când meșterești asemenea obiecte să ai gânduri senine, smerite. Aceste obiecte pot deveni cadouri sau pot fi vândute.
Sănătate și viață lungă vă doresc!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Salut,poti face si rozarii la comanda?dupa anumite modele?astept un raspuns pa email.mersi frumos.

Leave A Reply