Impatiens colorează grădinile în perioada mai-septembrie

0
ea si cumnatul Bill
Foto: Olga Muntean
Olga Muntean, Sânnicolau-Mare, jud. Timiş
Dragă redacție,
Am primit scrisori de la cititoare care mă roagă să le spun de ce nu le-a răsărit semințele de impatiens (sporul casei) şi cum se înmulțeşte frumoasa floare achimenes.
Impatiens este o floare foarte frumoasă, sunt sute de specii şi este originară din Africa. Dar este răspândită în toată Europa şi în America, aproape la fiecare casă pe unde eu am “colindat”. Nu sunt flori pretențioase şi din mai până în septembrie umplu rondourile cu frumusețea culorilor de roşu, alb, mov diferite nuanțe, portocalii şi culori pastelate. Este o plantă de interior, dar eu am văzut prin toate rondourile şi pe marginea bordurilor formând pâlcuri de o rară frumusețe. Eu o înmulțesc prin semințe în felul următor: primăvara prin martie, cam la jumătatea lunii, pregătesc o lădiță cu pământ fertil format din mraniță şi pământ de la florărie. Nivelez şi semăn semințele amestecate cu nisip, ele fiind foarte mici. Le acopăr cu pământ de 1 deget grosime, netezesc cu palma pământul să aibă întuneric şi le țin cam la 20 grade Celsius. În 15-20 zile apar mugurii. Atunci descopăr lădița şi o aşez la lumină. Am grijă să fie umede, dar să nu băltească apa la plăntuțe. Când au frunzulițe deja apare şi un mugure de floare. Le repic în pahare de plastic, câte 1-2 plăntuțe. În luma mai le plantez afară la semiumbră nu direct în soare. Le place sub copaci, deoarece sunt ferite de razele soarelui. La rândul lor fac o păstaie, care, la maturitate, dacă e atinsă pocneşte şi împrăştie semințele pe jos. În fiecare an am avut flori frumoase de impatiens şi în ghivece, dar cele mai frumoase cresc în pământ direct.
Achimenes. Am câteva ghivece mov. Sunt şi alte culori, dar eu nu am văzut decât mov şi roşu. Prin februarie se replantează rizomii în pământ de florărie. Ei peste an se înmulțesc foarte mult, dacă se lasă, deşi plantele au lăstari firavi şi flori puține. Se plantează cam la 1 cm adâncime şi se pune peste rizomi un strat subțire de pământ. Le trebuie mai mult timp până răsar, apoi cresc foarte repede. Nu necesită îngrijiri speciale. Îți spun când nu au apă, căci li se ofilesc florile, sunt supărate. Cum primesc apă, îşi recapătă vigoarea. Se înmulțesc şi prin lăstari de rădăcină. Toamna târziu se tund şi se aşază la iernare. Se mai udă la 3-4 săptămâni (eu aşa procedez). Nu au dăunători, deci merită cultivate, sunt rezistente și frumoase în același timp.
Vă doresc o primăvară frumoasă, balcoane şi grădini pline de flori, deoarece ne îndulcesc viața şi ne mențin bucuria în suflet!
Multă sănătate!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply