Îmi procur singură semințele necesare

1
sadeste in gradina
Foto: Simona Maria Boboc
Simona Maria Boboc, Râmnicu Vâlcea
Dragă redacție,
Locuiesc la bloc, dar o mare parte din timpul liber o petrec la grădina pe care o am la periferia orașului.
De-a lungul timpului, am învățat cum să îmi procur singură o mare parte din semințele de legume pe care le plantez în propria grădină.
Nu este greu și merită încercat. Primăvara nu reușeam să cumpărăm toate semințele necesare în grădină, ori nu răsăreau sau nu era soiul pe care ni-l doream. De aceea am început în fiecare an să punem cam 12-15 cepe potrivit de mari, din care recoltăm semințe.
Sfat: lăsați măciuliile de ceapă să se coacă foarte bine, fără să se scuture, apoi le puneți la uscat, iar după aceea le puneți într-un vas cu apă rece pentru că semințele sănătoase rămân la fund, iar cele seci se ridică la suprafața apei.
Toamna când recoltăm morcov, sfeclă roșie, praz, ridiche neagră, alegem legumele cele mai sănătoase și potrivit de mari și le păstrăm într-un vas cu nisip pentru a le feri de îngheț. Se mențin foarte bine. De la roșii, fasole, castraveți și mazăre păstrăm întotdeauna semințele de la cele care se coc primele. Bunica mea spunea că legumele care se coc primele dau mai mult rod anul următor. Dacă vreți ca semințele să răsară mai repede, puneți-le într-un vas cu apă rece cu 10-12 ore înainte de a le planta. Semințele de roșii, castraveți, ardei și vinete le puneți la uscat pe un blat de lemn, pentru a fi ușor de întors și pentru a fi uscate foarte bine.
Toate semințele de mazăre, fasole, ceapă, le păstrez în borcane cu capac pentru a fi ferite de umezeală și dăunători, iar restul semințelor le țin în pungi de hârtie și la loc ferit de umezeală. Semințele bine păstrate pot fi folosite și în anul următor.
Să vă fie de folos!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

Leave A Reply