Îmbunătățește solul grădinii cu îngrășământ ieftin, natural

0
gradina
Foto: arhiva Practic Idei
Gheorghe Văduva, com. Laloșu, jud. Vâlcea
Stimată redacție,
Se poate îmbunătăți solul grădinii cu un îngrășământ natural, care se obține cu niște costuri minime, folosind compost.
Acesta este alcătuit din mai multe materii organice, obținute prin descompunere de către bacterii și microorganisme. Pentru ca descompunerea, procesul de compostare în sine, să se producă în mod corespunzător este necesară o temperatură de 60-70 grade Celsius, de umiditate și de o bună aerisire.
Prin compostare se obține un humus valoros, numit compost, bogat în substanțe nutritive, care contribuie la îmbunătățirea și afânarea solului grădinii. Compostul este un îngrășământ natural excelent, deoarece conține importante substanțe nutritive vegetale.
Poți obține compost proaspăt în câteva săptămâni, în schimb pentru a se realiza un compost matur, mult mai prețios, este nevoie de mai multe luni. Poți obține compost aproape din toate deșeurile de grădină, de exemplu din frunziș, din florile și resturile plantelor din răzoare, precum și din crengi și iarbă tăiată. Din resturile menajere se pot valorifica pentru compost fructele și legumele, sedimentul de cafea și de ceai, coji de ouă și chiar șervețele folosite. În acest mod poți reduce considerabil cantitatea deșeurilor din gospodărie.
Rețineți că nu se pot utiliza la compost substanțele anorganice, de exemplu sticlă ori materiale plastice, deoarece acestea nu se descompun. Atenție, a nu se utiliza produse lactate și resturi de pește, deoarece produc mirosuri neplăcute, care atrag șoarecii și șobolanii de gădină.
Platforma de compostare este cel mai ieftin mijloc pentru valorificarea deșeurilor. Aceasta se obține prin stratificarea deșeurilor într-o grămadă de 1×1 m. După câteva luni compostul se va amesteca din nou, pentru aerisire corespunzătoare. Nu amestecați în compost plante bolnave ori atacate de dăunători, pentru că, împrăștiind compostul, există pericolul de a infecta întreaga grădină.
Din magazinele de specialitate se pot cumpăra diferite silozuri de compost ușor manevrabile. Compostul din aceste silozuri nu necesită amestecare, deoarece vasul este prevăzut cu breșe de aerisire. Este ușor de realizat compost pentru plante care preferă solul acid (căpșuni, rododendron), dacă în el se adaugă flori de azalee și ace de brad.
Adunați și mărunțiți deșeurile din grădină, afânați solul de sub siloz (să pătrundă microorganismele și râmele) și amestecați tăietura mai grosieră cu cea fină. Depuneți într-un strat de 10-15 cm, în partea de jos, deșeuri de dimensiuni mai mari. Amestecul se toarnă în siloz pe straturi, fără a se bascula deodată tot materialul.
La amestec adăugați substanțe care facilitează fermentarea compostului. Se înfige termometrul în compost. Dacă a doua zi temperatura lui depășește 70 de grade Celsius, grămada se va stropi cu apă.
Verificați maturizarea compostului: se ia o palmă de compost, se pune într-un vas și se plantează în ea creson. Dacă după 6 zile apar frunze verzi, compostul este maturizat. Compostul matur are o culoare maro-închis cu structură fărâmițată. Deoarece diferitele materii organice se descompun în mod și ritm diferit, compostul va conține și părți mai mari, grosiere. Înainte de utilizare, compostul trebuie cernut, iar părțile grosiere trebuie îndepărtate. Utilizați în acest scop site reglabile, ușor manevrabile, de dimensiuni mari. Părțile mai mari, rămase nedescompuse, se reintroduc în siloz. În locul substanțelor care înlesnesc procesul de descompunere, în noua grămadă de compost se recomandă utilizarea acestor resturi grosiere, ce nu au trecut prin sită. În timp ce folosiți compostul matur al primului siloz, în al doilea siloz se poate fermenta o nouă doză, asigurând îngrășământ pentru solul din grădină pe durata întregului an, dispunând astfel de un sol bine fertilizat și valoros. Primăvara, adunați materiale pentru compostare și în perioada de căldură puternică stropiți compostul. Verificați umiditatea sfărâmând între degete putregaiul. Dacă la pipăit este moale și ușor umed, compostul este corespunzător. Dacă însă curge apă din el, compostul este prea umed (se amestecă atunci cu materiale uscate). Iarna, înveliți movila de compost neacoperită cu frunze mari sau cu crengi căci trebuie ferită de vânt. Amplasați grămada de compost într-un loc din grădină aerisit și ferit de vânt. Plantele perene cât și arbuștii înalți vor asigura umbra necesară și protecția contra vânturilor. La proiectare, se va avea în vedere un loc aerisit pentru adunarea și depozitarea materialelor ce urmează a fi puse la compostat. Succes!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply