Îmbrac păpuși în port popular

0

Carmen Pasca, Baia-Mare, jud. Maramureș
Stimată redacție,
Vă scriu despre cum pot câștiga un ban în plus persoanele îndemânatice care vor să lucreze la păpuși de ornament.

papusa
Foto: Carmen Pasca
Am cumpărat păpuși de la magazinele care aduc produse din străinătate și le vând la bucată. După vreo 21 zile prețul scade și atunci cumpăr păpușile la jumătate de preț. Am avut acasă dantelă și material alb, lână roșie și neagră din care am croșetat zadiile. Toate materialele, pe care le-am folosit pentru a îmbrăca păpușa au costat până în 10 lei. Iată cum am procedat: am croit cămașă păpușii, ia, cum este numită la noi, din material alb finuț. Am făcut fața, spatele, mânecile, apoi am croit fusta din material și am pregătit dantela pe care urma să o aplic pe cămașă și pe fustă. Am cusut ia, am aplicat dantela pe mâneci apoi le-am atașat de cămașă, am aplicat la gât dantela apoi am încheiat ia pe lateral. După aceea am aplicat pe fustă dantela, am cusut fusta și la talie.
Am croșetat din lână neagră și roșie zadiile sau catrințele, cum se numesc pe la noi, adică părțile care vin în față și spate, de la brâu în jos. Pe cap i-am pus o năframă în ton cu zadiile din brâu. Acestea n-au fost greu de făcut fiindcă erau dreptunghiulare. Pentru năframă (basma) am tăiat o bucată pătrată de material. Am cusut catrințele și le-am pus elastic să stea mai bine pe talia subțire a Mariucăi, apoi am pus un șnur cu care am legat în talie catrințele. Am făcut și o traistă (straiță) pe care i-am agățat-o de umăr. În picioare i-am pus opincuțe făcute din piele roșie să fie în ton cu partea din față. Am muncit cu plăcere, fără să mă grăbesc, vreo trei ore, lejer, fiindcă lucrurile mici sunt migăloase, și a ieșit o frumusețe de maramureșeancă blondă, exact cum sunt Măriile de pe la noi.
Dacă faci ceva cu drag și pui suflet în ceea ce faci, iese un lucru minunat din mâinile tale. Acum am îmbrăcat-o pe Măriuca, în viitor, după ce voi avea păpuși băieței, voi face și băieți cu clop maramureșean, cu pantaloni și cămașă, specific zonei. Vă mulțumesc pentru premiile pe care le-am obținut în urma publicării unor articole în revista Practic Idei. Cu banii de pe premiu îmi cumpăr materiale pentru alte creații. Țăranca Măriuca m-a costat 10 lei (păpușa + materialul), să zicem 15 lei manopera, în total 25 lei. Am testat piața de la noi și am constatat că un produs precum aceasta, păpușa Măriuca, ajunge să coste de la 100 până la 200 lei. Eu, dacă ar fi să vând păpușa, aș cere cam 50 lei. Deocamdată, ce am făcut, au fost cadouri, câteva păpuși au luat drumul străinătății (Italia, Germania și Spania). Mult succes!
Foto: Carmen Pasca

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply