Iluminatul in gradina iarna

0

Daca te-ai gandit la un proiect de iluminare exterioara inseamna ca vrei sa te bucuri de gradina ta si in sezonul rece.

In faza de proiect

Gradina trebuie privita ca un tot unitar in care sa se integreze soiuri de plante cu flori, pomi fructiferi sau decorativi, mobilier pentru exterior, zone de pavaj si alte puncte de atractie. Una dintre modalitatile de a pune in valoare aceste elemente structurale si decorative este folosirea iluminatului.

Speculeaza efectele luminii

Pentru a crea un spatiu feeric de relaxare sau pentru a evidentia un traseu de plimbare prin gradina poti specula efectele luminii.

Pentru o iluminare optima pe timp de noapte a iazurilor, aleilor, fantanilor arteziene, obiectelor de arta, precum si pentru punerea in valoare a exemplarelor vegetale deosebite, ai nevoie de un proiect bine definit.

Instalarea unui sistem de iluminat

Este o operatiune complicata, de aceea ar fi bine sa apelezi la un specialist in domeniu – peisagist sau electrician. In general cablurile care alimenteaza corpurile de iluminat trebuie ingropate, asa ca, daca nu ai realizat aceasta operatiune de la bun inceput vei distruge pe traseul firului brazdele cu flori si gazonul.

Extra sfat: Pune in valoare treptele de la intrare sau poteca din gradina. Foloseste corpuri de iluminat cu lumina discreta, indreptata spre sol, ca sa nu te deranjeze atunci cand treci.

Citeste si:

Ardei iuti ornamentali


Articol publicat in revista Casa si gradina, editia de noiembrie 2008
Text: Mihaela Radu
Foto: Gardena

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply